Linkovi

Američki predsednik izrazio podršku premijeru Nuriu al Malikiju


U zajedničkom saopštenju, predsednik Buš i irački premijer su najavili da će formirati radnu grupu na visokom nivou, čiji zadatak će biti popravljanje bezbednosne situacije u Iraku. Saopštenje je izdato nakon šo su dvojica lidera, završila skoro sat dugu video konferenciju.

U saopštenju se ukazuje da dele tri cilja: ubrzanje obuke iračkih snaga bezbednosti, Iračko preuzimanje kontrole nad tim jedinicama, kao i prenos odgovornosti za bezbednost u zemlji na iračku vladu. Prošle sedmice došlo je do pukotina u američko-iračkoj koaliciji, nakon što su američki funkcioneri – po svemu sudeći – izvršili pritisak na iračkog lidera da prihvati satnicu političkih reformi, koje za cilj imaju obuzdavanje sektaškog nasilja u Iraku. Predsednik al Maliki je ukazao da spoljne sile ne mego da odlučuju o planovima njegove vlade, ukazavši da on već ima plan za prekid krvoprolića. Predsednik Buš je juče izjavio da je irački premijer vođa suverene zemlje, kome SAD pomažu, naglasivši da premijer nije «američki čovek u Iraku.» Rat u Iraku je sve nepopularniji među Amerikancima. Do kongresnih izbora je ostalo još samo 10 dana, a predsednik Buš je jučerašnji nastup u korist jednog od Republikanskih kandidata iskoristio kako bi branio politiku u Iraku. U obraćanju republikanskim pristalicama, u saveznoj državi Indijani, predsednik je ukazao da njegova stranka ima plan za pobedu u Iraku.

«Imamo bezbednosni pravac, tako da Iračani mogu da se brane. Imamo politički pravaca, tako da postoji vlada iz naroda i za narod. Imamo privredni pravac, kako bi im pomogli da ostvare veliki potencijal koji ta zemlja ima. Uspećemo. Jedini način na koji nećemo uspeti je ako odemo pre nego što posao bude završen.»

Istovremeno, opozicione Demokrate su pozivale birače da kontrolu nad Kongresom povere njihoj stranci, uz naznaku da će oni pronaći put za pravi napredak u Iraku. Džim Veb, kandidat za Senat države Virdžinije, čiji san je u Marinskim jedinicama raspoređenim u Iraku, rekao je u redovnom radio obraćanju Demokratske stranke da je, kako se izrazio, «nestručnost» predsednika Buša u Iraku potkopala rat protiv terorizma.

«Od 2003. predsednik Buš je izneo 9 različitih planova za pobedu u Iraku. Ni jedan od tih planova nije bio ozbiljan, a niti jedan nije mogao da bude sproveden u delo. Ono što je najvažnije je da je ta nesposobnost nanela štetu našoj sposobnosti da se borimo protiv međunarodnog terorizma.»

U slučaju da Demokrate preuzmu kontrolu nad oba doma Kongresa, posle izbora koji se održavaju 7. novembra, to bi moglo da stvori preduslove za novi dvostranački pokušaj da se sprovedu promene u američkoj politici prema Iraku.

XS
SM
MD
LG