Linkovi

Privatizovan Mornaričko-tehnički remontni zavod "Sava Kovačević"


Predstavnici crnogorske Vlade i kompanije PieM sekjuritis /PM Securities/ sa Barbadosa potpisali su danas u Tivtu ugovor o privatizaciji Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda "Sava Kovačević".

Ugovorom, koji su potpisali predsjednik crnogorske Vlade Milo Đukanović i vlasnik kompanije PieM sekjuritis, kanadski milijarder Piter Mank, definisano je da investitor za imovinu Arsenala i Dom Vojske u Tivtu, socijalni program, ekološke intervencije i sanaciju lokacije plati preko 29 miliona EUR.

Ugovorom jepredviđeno i da minimalna investicija kompanije u četiri godine bude 106 miliona EUR.

Đukanović je nakon potpisivanja rekao da je Crna Gora dobila velikog investitora koji će podstaći i druge krupne ulagače iz Evrope, Kanade i Amerike, da dođu u Crnu Goru.

Crna Gora, ako želi biti renomirana turistička destinacija u svjetskim razmjerama i da se razvija kao ekološka država, nije mogla ući u bolji aranžman, rekao je premijer i dodao da ‘’prvi korak u razvoju Tivta i Boke mora biti eliminacija prljavih tehnologija’’.

Prema riječima Manka, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš i Đukanović su otvorili stranicu budućnosti za Boku i Crnu Goru.

«Tivat, Bijela i Kotor imaju fantastičnu poziciju koja seže stoljećima unazad u istoriji brodograditeljstva, ali te industrije su došle do svoga kraja», rekao je Mank dodajući da se na ovom prostoru brodogradnja zamjenjuje turizmom, od kojeg ni jedna industrija ne bilježi brži rast.

On je poručio da Crna Gora, s obzirom na njenu veličinu i ograničenja infrastrukture i spektakularnu ljepotu, mora da se opredijeli za elitni turizam koji donosi minimalan broj gostiju, a maksimalne benifite.

Rješenje za Crnu Goru je, kako je kazao, jahting turizam koji pored bogate klijentele omogućava i otvaranja brojnih radnih mjesta. ‘’Detaljno ćemo razraditi planove koji će Tivat i Boku staviti na mapu prepoznatljivih i konkurentih destinacija kakve su Monako ili Sardinija’’, rekao je Mank.

Novi vlasnik namjerava da vojno brodogradilište pretvori u marinu za megajahte i na obližnjim lokacijama izgradi hotelske komplekse, golf teren, galerije, butike, muzej i medicinski centar.


XS
SM
MD
LG