Linkovi

Solana apelovao na palestinske lidere da hitno osnuju novu vladu


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_solana_israel_Livni_26oct06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana apelovao je na palestinske lidere da hitno osnuju novu vladu koja će biti prihvatljivija za međunarodnu zajednicu, uz ocenu da su međunarodne sankcije protiv aktuelne vlade Hamasa nanele veliku štetu običnim Palestincima. Visoki predstavnik Solana je tokom posete izbegličkom logoru Askar na Zapadnoj obali kazao da je sada problem što bi politčko rešenje moglo da stigne isuviše kasno i da stvari mogu toliko da se pogoršaju da će teško moći da bude popravljena.

Solana u Bejrutu na razgovorima o mirovnim snagama u Libanu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana posetio je Bejrut gde se sastao sa libanskim zvaničnicima i komandantom mirovnih snaga UN. Prvi dan posete Havijera Solane Bejrutu bio je posvećen evropskim odnosima sa Libanom i mirovnim snagama UN koje mahom čine Evropljani. Posle razgovora sa linaskim ministrom inostranih poslova, Fuadom Siniorom, Solana je rekao da Evropa želi unapredjenje odnosa sa Libanom.

«Želeli bismo da vidimo da Liban napreduje ka budućnosti, obnavlja svoju energiju i ekonomske kapacitete i mirno se razvija ka punom suverenitetu, tako da odnosi EU i Libana mogu da budu produbljeni».

Solana je rekao da je EU zadovoljna napretkom koji je načinjen od avgusta, kada su rezolucijom Ujedinjenih nacija okončane borbe izmedju Izraela i gerilaca Hezbolaha u Libanu. Rezolucijom je predvidjeno rasporedjivanje većih mirovnih snaga UN na jugu Libana, blizu izraelske granice. U regionu je trenutno stacionirano 7.000 mirovnjaka a mirovne snage mogle bi da se prošire i na 15.000 vojnika.

«Mislim da je primena rezolucije sprovedena na korektan način, sa tačke gledišta Privremenih snaga UN u Libanu»

Solanina poseta Berjutu deo je njegove šestodnevne turneje po Bliskom istoku. On se prethodno sastao sa zvaničnicima u Izraelu i Zapadnoj obali, na razgovorima posvećenim oživljavanju blokiranog bliskoistočnog mirovnog procesa. Solana će takodje posetiti Jordan i Egipat.



XS
SM
MD
LG