Linkovi

Tri grupe pristale na predlog egipatskih posrednika da Šalit bude razmenjen


Jedna od tri palestinske frakcije koje drže kidnapovanog izraelskog vojnika u pojasu Gaze ocenila je da bi kriza mogla da bude razrešena veoma uskoro. Vladajuća islamistička grupa Hamas je – skeptična.

Palestinska grupa zvana Komiteti narodnog otpora saopštila je da u roku od nekoliko dana očekuje rešenje krize u vezi sa otetim izraelskim vojnikom – Giladom Šlitom. Ta organizacija je jedna od tri ekstremne grupe koje su pre četiri meseca otele 19-godišnjeg desetara za vreme upada u izraelsku vojnu bazu na granici sa Gazom. Komiteti narodnog otpora saopštili su da su tri grupe pristale na predlog egipatskih posrednika da Šalit bude razmenjen za stotine zatvorenih Palestinaca. To je prvi put da je bilo koja grupa direktno umešana u otmicu izjavila da će izvesno doći do nekog sporazuma. Palestinski analitičar Vadia Abu Naser kaže da je umereni predsednik Mahmud Abas sve vreme radio na okončanju krize.

«Palestinski predsednik vrši pritisak na Egipćane da omoguće takvu razmenu što je pre moguće»

Medjutim, vladajuća ekstremistička grupa Hamas, čije je naoružano krilo takodje učestvovalo u otmici, saopštila je da, iako je načinjen napredak, još nije izvesno da će doći do razmene zarobljenika. Po svemu sudeći, pregovori zapinju kada je reč o vremenskom redosledu dešavanja. Hamas i njegovi saveznici insistiraju na tome da palestinski zatvorenici moraju da budu oslobodjeni u isto vreme kada Šalit bude pušten na slobodu. Ali Izrael kaže da Šalit mora da bude oslobodjen prvi, a da će zatvorene Palestince pustiti na slobodu kasnije, kao gest dobre volje. Izraelska portparolka Miri Ajsen kaže da Izrael ne želi da stvori utisak da popušta pred «ucenom terorista».

«Nama je veoma važno da teroristi koji su zarobili Šalita ne budu oni koji će izvući korist iz te otmice, tako što ćemo mi odmah pustiti zarobljenike na slobodu».

Šalatova otmica dovela je do četvoromesečne izraelske ofanzive u Gazi koja je izvršila novi pritisak na vladu Hamasa, već oslabljenu zbog medjunarodnih sankcija. Ali nijedna strana ne želi da deluje kao da je popustila zahtevima druge strane. Stoga, uprkos brojnim izveštajima u arapskim medijima proteklog meseca o tome da je razmena zarobljenika pitanje dana – takav dogovor za sada još nije sklopljen.

XS
SM
MD
LG