Linkovi

Buš i Maliki za demokratski Irak i pobedu u ratu protiv terorizma


Buš i Maliki za demokratski Irak i pobedu u ratu protiv terorizma

Američki predsednik Džordž Buš i irački premijer Nuri al-Maliki dogovorili su se da ubrzaju proces obuke iračkih bezbednosnih snaga kako što pre došlo do prenosa kontrole bezbednosti na Iračane. U zajedničkom saopštenju, dvojica lidera ponovila su da između njih postoji partnerstvo i da će učiniti sve za stabilni demokratski Irak i pobedu u ratu protiv terorizma. Buš i al-Maliki razgovarai su danas putem video linka, a portparol Bele kuće Toni Snou rekao je novinarima da nema zategnutosti u odnosima sa iračkim premijerom, čiji su saradnici izjavili da je al-Maliki američkom ambasadoru u Iraku Zalmaju Kalilzadu juče rekao da je prijatelj Vašingtona, ali ne i «američki čovek u Iraku».

Istovremeno, u Iraku se nastavlja nasilje. Irački zvaničnici sqaopštili su da su njihove trupe uz podršku američkih snaga ubile 15 naoružanih pobunjenika u sukobima u gradu Šejerijah na jugu zemlje. Severno od Bagdada, pobunjenici su iz zasede napali jedan autobus i kidnapovali 11 iračkih vojnika koji su se uputili kućama na odsustvo. Takođe u prestonici, jedan čovek je poginuo u ekploziji bombe u minibusu, dok je američka vojska saopštila da su koalicione trupe u raciji južno od Bagdada ubile osumnjičenog teroristu i zarobile još nekolicinu, uključujući osobu za koju se veruje da je odgovoran za dovođenje stranih boraca u Irak.

Severna Koreja optužila SAD da vrše pritisak na Južnu Koreju

Južnokorejska novinska agencija JONHAP prenela je da je Severna Koreja optužila SAD da vrše pritisak na Južnu Koreju kako bi podržala sankcije UN protiv Pjongjanga zbog nuklearne probe koju je izvršio. Agencija javlja da se u saopštenju Severnokorejskog saveta za pomirenje Sjedinjene Države optužuju da su primenile, kako je rečeno, «gangstersku taktiku» da bi Severnoj Koreji diktirale poteze koje treba da preduzme. Nešto ranije mediji su javili da Južna Koreja prati umnjive aktivnosti na lokaciji u Severnoj Koreji gde je Pjongjang ranije ovog meseca sproveo svoju prvu nuklearnu probu. U izveštaju se poziva na južnokorejske vojne izvore koji navode da Pjongjang gradi novu strukturu na toj lokaciji, na krajnjem severoistoku zemlje. Medjutim, izvori ističu da još nije jasno šta je svrha tog postrojenja.

Buš upozorio da će Demokrate, ako steknu kontrolu nad Kongresom, povisiti poreze

Dok se bliže izbori za američki Kongres, zakazani za 7. novembar, i Republikanci i Demokrate iskoristili su svoje nedeljne radio poruke naciji da istaknu glavne elemente svojih izbornih platformi. Predsednik Buš je podvukao da poreske olakšice koje je uvela njegova administracija doprinose rastu američke ekonomije. On je upozorio da će Demokrate, ako steknu kontrolu nad Kongresom na predstojećim izborima, povisiti poreze. Demokrata Džim Veb, koji se nadmeće u vrl neizvesnoj trci za jedno od dva mesta države Virdžinija u Senatu, rekao je da su odluke predsednika Buša u Iraku «potkopale» borbu protiv terorizma. On je rekao da bi Demokratski Kongres zahtevao da predsednik pronadje «pravi put napred» u Iraku. Demokrate se nadaju da će osvojiti većinu i u Predstavničkom domu i Senatu. Oba doma Kongresa trenutno kontrolišu Republikanci.

XS
SM
MD
LG