Linkovi

Državljani Srbije se danas i sutra izjašnjavaju o novom ustavu


Državljani Srbije s pravom glasa danas i sutra se na referendumu izjašnjavaju o novom ustavu.

Državna izborna komisija objavila je da je, isključujuci teritoriju Kosova odakle se još očekuju prvi podaci, do deset ujutro, prvog dana glasanja, odziv bio veći od 4 odsto.

Jutros su biračko pravo iskoristili čelnici vladajućih političkih stranaka, među kojima i šef diplomatije Vuk Drašković, ministar finansija Mlađan Dinkić, predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Tadić je nakon glsanja rekao kako je novi ustav diskontinuitet s Miloševićevim vremenom, da je bolji od postojećeg, a da će biti vremena da se popravi ono što nije najbolje definisano predloženim tekstom.

"Ovo glasanje je veoma važno, treba doneti najviši pravni akt i napraviti distancu od vremena koje nije proslavilo Srbiju", rekao je Tadić.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica smatra da se novim ustavom zaokružuje državnost Srbije i da Srbija ulazi u značajno mirnije, stabilnije i spokojnije razdbolje svoje istorije.

"U tom razdoblju, svi oni koji danas i sutra učestvuju na referendumu postaju ne samo učesnici, već tvorci novog početka i razdoblja u istoriji Srbije", rekao je Koštunica.

Glasali su i čelnici SRS Tomislav Nikolić i SPS-a Ivica Dačić.

Jedan broj političkih stranaka i nevladinih organizacija u Srbiji pozvao je na bojkot, uz obrazloženje da ustav nije predložen u demokratskoj proceduri.

Kosovski Albanci ignorišu referendum, a Skupština Kosova nedavno ga je ocenila kao ustavnu agresiju.

Srbi na Kosovu moći će da glasaju na 265 mesta, a u biračkom spisku je oko 100.000 građana Kosova. Pet glasačkih mesta u Prištini i Kosovu Polju jutros je iz bezbednosnih razloga premešteno u naselja sa srpskim stanovništvom.

Inače, pravo glasa ima 6.639.385 gradana. Da bi bio novi ustav bio usvojen moraće da dobije nadpolovičnu podršku svih upisanih birača. Među biračima je i više od 18.000 državljana Srbije u inostranstvu. Stari, bolesni, nepokretni ili birači koji ne mogu da dođu na biračko mesto, moći će da glasaju u svojim domovima, a potrebno je da članovi njihovih porodica o tome obaveste biračke odbore.

Centar za slobodne izbore i demokratiju objaviće procenu rezultata referenduma sutra oko 21.00, najavio je predsednik Upravnog odbora CESID-a Marko Blagojević.

XS
SM
MD
LG