Linkovi

Najviši vojni zvaničnici u Srbiji pomagali skrivanje Mladića


Posle zahteva za sprovođenje istrage protiv još petoro osumnjičenih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića, mediji otkrivaju da su u tome učestvovali najviši zvaničnici Vojske.

Mediji tvrde da će se na ispitivanju naći visoki oficiri Vojske, a da istraga za sada ne obuhvata bivše načelnike Generalštaba Branka Krgu, Nebojšu Pavkovića, Dragoljuba Ojdanića i Momčila Perišića.

Bivši šef vojne službe bezbednosti general Aco Tomić najčešće se spominje kao visoki vojni funkcioner na koga je proširena istraga. Tomić je izjavio da ga niko od sudskih i istražnih organa nije pozvao na razgovor povodom tvrdnji da se sastao sa Mladićem 2002. godine, ali nije želeo da potvrdi niti da demantuje navode da je Vojna služba bezbednosti, u vreme kada je on bio njen šef, znala gde se nalazi Ratko Mladić. Dok sam bio načelnik službe, nikada mi niko nije postavio nikakav zahtev da se hapsi Ratko Mladić. Ni tužilaštvo, ni policija, ni rukovodstvo države i Vojske, rekao je Tomić.

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da tekstovi u štampi ne doprinose hapšenju haškog begunca Ratka Mladića. Mladić nije uhapšen i to predstavlja ključni problem za ovu zemlju, rekao je Dragišić.

A predsednik Nacionaog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić potvrdio je da je imao veoma nerpijatan sastanak sa zapadnim diplomatama koji su mu uručili oštar protest zbog mitinga u Kosovskoj Mitrovici na kome se klicalo Ratku Mladiću. Na tom sastanku Ljajiću je preneta ocena da iza svega stoji država, a da ceo događaj ozbiljno dovodi u sumnju napore vlasti da locira i uhapsi Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG