Linkovi

Izrael zabrinut zbog najava povećanja obima iranskog nuklearnog programa


Izrael je zabrinut zbog izveštaja da Iran proširuje svoj program obogaćivanja uranijuma. Iranska studentska novinska agencija ISNA izvestila je ranije danas da je Iran uspešno započeo obogaćivanje uranijuma u novoj mreži centrifuga. Novinar Glasa Amerike Robert Berger izveštava iz Jerusalima:

S ozbzirom na to da Iran navodno povećava kapacitet za obogaćivanje uranijuma, Izrael strahuje da ističe vreme da se zaustave napori islamskog režima u Teheranu da proizvede nuklearnu bombu. Prošle nedelje, iranski predsednik ponovio je da će Izrael uskoro nestati. Pre godinu Ahmadinedžad je pretio da će ”zbrisati jevrejsku državu sa mape sveta.“

Predstavnica izraelske vlade Miri Ajzen izjavila je da takva ratoborna retorika duboku zabrinjava Izrael:

”Nezamislivo je da zemlja koja poziva na uništenje druge zemlje istovremeno nastoji da se domogne nuklearne bombe.“

Izrael veruje da medjunarodna zajednica reaguje suviše sporo, dok Iran napreduje u realizaciji svog kontroverznog nukelarnog programa. Britanija, Francuska i Nemačka predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se uvele sankcije Iranu, zbog odbijanja da svoje nukelarne ambicije stavi pod medjunarodni nadzor.

Miri Ajzen kaže da Ujedinjene nacije i svetske sile moraju da deluju dvojako:

”Sa jedne strane, medjunarodna zajednica ne bi trebalo samo da osudi predsednika Irana zbog onoga što on kaže, već bi trebalo da ga marginalizuje i isključi iz medjunarodne zajednice, uz istovremeno žustro nastojanje da spreči Iran da proizvede nuklearnu bombu.“

Izraelski premijer Ehud Olmert je više puta rekao da Izrael ne može da dopusti Iranu da se domogne nukelarne bombe. To je podstaklo nagadjanja da bi Izrael mogao da preventivno napadne na iranska nukelarna postrojenja, kao što je to učinio 1981.godine, kad su vazduhoplovne snage Izraela uništile irački nuklarni reaktor.

Medjutim, analitičari navode da bi bilo daleko teže uništiti iranske nuklearne objekte, koji su geografski raštrkani i ušančeni pod zemljom. S obzirom na to da vojna opcija nije atraktivna, strategijski i diplomatski, Izrael trači da medjunarodna zajednice deluje protiv Irana pre no što bude kasno. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

XS
SM
MD
LG