Linkovi

SAD lansirale satelite za proučavanje Sunca


Progress supply vehicle approaching the International Space Station " hspace=2 src="/serbian/images/nasa_Progress_supply_vehicle_space_station_195_eng_26oct06.jpg" width=195 align=right vspace=2 border=0>SAD su lansirale dva nova satelita za proučavanje Sunca, koji naučnicima treba da pomognu da tačnije predskazuju kada bi sunčane oluje mogle da dovode do smetnji u elektro sistemima na Zemlji. Nove letilice treba da pruže prve trodimenzionalne snimke velikih sunčanih erupcija.

Naučnici su svojevremno verovali da u prostoru između Zemlje i Sunca vlada vakum. Međutim, sada se zna da Sunce taj prostor ispunjava talasima pregrejanih, naelektrisanih atomskih čestica koje nazivamo “sunčanim vetrom.” Kada je sunčana korona aktivna, ona u svemir izbacuje skoro trećinu svoje mase.

Takvi snažni udari, kada su upućeni prema Zemlji, mogu da dovedu do poremećaja magnetskog polja naše planete. U pokušaju da blagovremeno otkriju takve udare, u orbiti oko Zemlje su američki, evropski i japanski sateliti.

Tako dobijene informacije pomažu vladama da upozore firme za proizvodnju I prenos električne energije, kao i astronaute i satelitske operatere da preduzmu zaštitne mere.

Sadašnji uređaji pružaju samo 12 sati upozorenja, pošto se nalaze u direktnoj liniji između Sunca i Zemlje, pa im je teško da utvrde da li se čestice kreću ka Zemlji, ili će proleteti pored nje. Novolansirani sateliti, poznati kao projekat STEREO, nakon 90 dana orbitalnih podešavanja trebali bi da omoguće da se sunčev vetar posmatra simultano iz dva pravca. Kako objašnjava stručnjak NASA-e, Majkl Kajser, razmak od 500 000 kilometara između dva satelita treba da nam pruži utisak dubine, baš kao što to rade naše oči.

"Letilice će biti razmeštene na dve strane, a mi ćemo triangulacijom da dodamo treću dimenziju, da bi videli ove eksplozije na Suncu. Verujemo da ćemo na taj način biti u stanju da mnogo bolje predviđamo, kada će stići do Zemlje i u kom pravcu se tačno kreću.”

Sateliti će biti tako raspoređeni da će se jedan nalaziti u orbiti oko Sunca ispred a drugi iza Zemlje.

Kako objašnjava Madulika Guhatakurta, stručnjak za Sunce u NASA-I, projekat STEREO je deo napora američke agencije za svemirska istraživanja koji za cilj imaju bolje arzumevanje fizike Sunca, kao i veze koja se putem sunčanog vetra ostvaruje sa planetama.

"Ovo je od značaja ne samo zato što će pomoći u razumevanju sunčanih protuberanci, već i celog ambijenta Sunca, korone, kao i međuplanetarnog prostora. Verujem da će ovo za uvek izmeniti način na koji doživljavamo Sunce.”

Pprema planu, projekat STEREO treba da traje dve godine.

XS
SM
MD
LG