Linkovi

Rezultati kongresnih izbora mogli bi da utiču na politiku prema Iraku


Neke opozicione demokrate veruju da bi gubici republikanaca na kongresnim izborima 7 novembra pospešili izglede za promenu američke politike prema Iraku. Saradnik Glasa Amerike Džim Meloun prati predizbornu debatu o Iraku:

U nedavnom telefonskom razgovoru sa novinarima, Džozef Bajden iz Delavera, uticajni senator na planu inostrane politike apelovao je na svoje kolege demokrate da predstojeće kongresne izbore pretvore u referendum o ratu u Iraku.

”Mislim da je Irak u prelomnom momentu i mislim da nemamo mnogo vremena da donesemo neke veoma važne odluke da bi spasili situaciju.“

Bajden je istakao da bi preuzimanje kontrole nad oba doma Kongresa otvorilo put za nova dvostranačka nastojanja na promeni politike administracije predsednika Buša u Iraku. Bajden takodje dodaje da su njegove republikanske kolege izrazile interes za novi pristup u Iraku, ali je odbio da ih identifikuje. Predstavnik Bele kuće Toni Snou izjavio je da se administracija predsednika Buša udaljava od pristupa ”ostati na istom kursu“ u Iraku i stalno prilagodjava svoju taktiku kako bi izašla u susret izazovima na terenu. Predsednik Buš je govorio o tom pitanju tokom nedavne konferencije za štampu.

”Ostati na kursu je delimično u redu. To bi značilo činiti ono što već činimo. Moj stav je ako nešto ne funkcioniše - promeni taktiku. Ostati na kursu takodje znači ne otići pre no što je zadatak obavljen, a mi ćemo ga u Iraku obaviti.“

Manje od dve nedelje uoči izbora ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da da dvostruko više Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik vodi rat u Iraku, nego što ga podržava. Najnovija anketa Vašington Posta i mreže ABC takodje ukazuje da su nezavisni birači sada znatno više naklonjeni demokratskim kandidatima, velikim delom zbog pitanja Iraka. Karlin Bouman sa ”Instituta American Enterprise“ već niz godina prati raspoloženje javnog mnjenja prema Iraku.

”Amerikanci nikada nisu verovali da će to biti lako. Uvek su očekivali da to bude veoma, veoma dug konflikt. Medjutim, mislim da ih je razočarala činjenica da se situacija ne poboljšava.“

Predsednik i mnogi njegovi republikanski saveznici i dalje proglašavaju Irak centralnim frontom u globalnom ratu protiv terorizma, što je pristup koji je bio uspešan tokom izbora 2004.godine. Profesor sa državnog univerziteta u Ohaju Džon Miler je stručnjak za rat i javno mnjenje:

”Bušov pokušaj da spoji te dve stvari je veoma mudar jer, kao što se uverio na prethodnih nekoliko izbora, beleži uspeh ukoliko poveže rat u Iraku sa opštim ratom protiv terorizma.“

Kongresni izbori često se tiču lokalnih kandidata i lokalnih pitanja. Medjutim, ova godina bi moglo da bude drugačija. Stiven Hes je politički analitičar sa Brukingsovog instituta ovde u Vašingtonu.

”Moglo bi se lako desiti da zbog Iraka i drugih snaga ovo budu izbori na kojima su važna domaćća pitanja. Videćemo.“

Demokrate treba da osvoje 15 mesta u Predstavničkom domu i šest u Senatu da bi preuzeli kontrolu nad oba doma Kongresa po prvi put od 1994. godine.

XS
SM
MD
LG