Linkovi

Luelin King: Rat u Iraku je problem i za republikance i za demokrate


Komentator i voditelj televizijske emisije ”Hronika Bele kuće” , Luelin King, osvrnuo se na najnovije ankete javnog mnjenja koje pokazuju da će na predstojećim kongresnim izborima glavno pitanje biti - rat u Iraku. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, King je rekao:

KING: Republikanci sada uočavaju da rat u Iraku možda predstavlja jednu od velikih grešaka američke spoljne politike. Republikanska stranka je u nezavidnoj poziciji, kao i mnogi pojednici koji su svesrdno podržali taj rat, a sada uvidjaju da je to konflikt bez kraja, močvara koja se ne da isušiti. Uočava se i šteta koja je naneta američkoj spoljnoj politici i američkom uticaju na Bliskom istoku. Taj rat je takodje otežao situaciju u Iranu, Siriji, Avganistanu, a potencijalno i drugde. Taj konflikt je problem i za Demokrate, koji nemaju alternativan plan niti koherentan stav o tom pitanju. Sada ustvari svi razmišljaju: kuda krenuti i kako se izvući iz te situacije, a da se ne ponovi scenario velikog krvorpolića tokom povlačenja Britanije iz Indije.

GLAS AMERIKE: Kako se irački konflikt odražava na rat protiv globalnog terorizma?

KING: Mislim da taj rat ima suprotan efekat; umesto da ga guši on ga pothranjuje. On podstiče arpsko-islamski nacionalizam i mržnju. Irak nije, nažalost, postao svetao primer demokratije, tolerantnosti i zapadnih vrednosti. Ta zmelja je postala teroristički logor.

GLAS AMERIKE: Kako bi ste ocenili nedavni govor predsednika Buša o Iraku?

KING: Predsednik je pod ogromnim pritiskom. Moje lično mišljenje je da predsednik uočava irački problem, ali je u svom govoru, koji je bio prevashodno političke prirode, predsednik ostao dosledan svojoj dosadašnjoj politici. Mislim da će administracija morati uskoro da iznese neko alternativno rešenje, jer u Iraku imate, u neku ruku, tridomenzionalni gradjanski rat, odnosno jedni mrze druge, a svi zajedno Amerikance. Iračka situcija podstiče islamiste širom sveta da se na neki način angažuju u tom ratu. A, utvrdjeni put za učešće u tom ratu je - terorizam.

GLAS AMERIKE: Kakav ishod očekujete od kongresnih izbora i kakve posledice za administraciju?

KING: Nezahvalno je predvidjati takve stvari, ali se, kao što je opšte poznato, očekuje pobeda Demokrata u Predstavničkom domu, a možda i osvajanje nekoliko mesta u Senatu. Ti izbori će za administraciju predstavljati alarmantan poziv da sagleda stvarnu situaciju, ukoliko gradjani upute poruku da nisu zadovoljni njenim dosadašnjim radom. Ako demokrate dobiju većinu u Predstvničkom domu, oni ipak neće imati preveliki uticaj, mada bi u Senatu mogli da imaju veći uticaj, jer mogu da imenuju ljude u pravosudju, itd. Medjutim, tu postoji i opasnost za demokrate: oni nemaju plan za Irak niti imaju pobedničku strategiju, što bi u stvari moglo da ih oslabi za predsedničke izbore 2008. Ovi izbori će svakako, ako ništa drugo, biti puni poruka za jednu i za drugu stranku, ali glavna poruka Republikancima i predsedniku će biti da narod nije zadovoljan onim što se dogadja.

XS
SM
MD
LG