Linkovi

Buš potpisao zakon kojim se predviđa i više od hiljadu kilometara ograde na granici sa Meksikom


Predsjednik SAD Džordž Buš potpisao je danas zakon kojim se autorizuje izgradnja granične ograde prema Meksiku, u dužini od više od 1000 kilometara. Izvještač Glasa Amerike iz Bijele kuće, Skot Sterns, podsjeća da je pitanje ilegalne imigracije jedno od najvažnijih pitanja u tekućoj kampanji pred kongresne izbore.

Predsjednik Buš tvrdi da je ilegalna imigracija u porastu, jer vlada decenijama nije imala kontrolu nad južnom granicom.

«Naša je obaveza da odgovorimo na ovaj izazov i primijenimo zakone. Obaveza nam je da granicu obezbijedimo i mi tu obavezu shvatamo ozbiljno»

Američki predsjednik vjeruje da će zakon koji je potpisao doprinijeti tom cilju i time što će se povećati broj agenata pogranične službe i proširiti kapacitet pritvorskih jedinica za ilegalne useljenike.

Međutim, granična ograda, koja je ugaoni kamen Zakona o bezbjednim granicama, možda nikada neće ni biti podignuta, jer je obezbjeđen samo dio od 6 do 8 milijardi dolara, potrebnih za njenu izgradnju. Kongres je za sada odobrio tek milijardu. Ipak, predsjednik kaže da će dodatno osvjetljenje, bolja tehnologija nadgledanja sa zemlje i iz bespilotnih letilica pomoći da granica bude manje propusna.

"Modernizujemo južnu granicu SAD kako bi uvjerili Amerikance da radimo na bezbjednosti granica. Pametnom upotrebom fizičkih barijera i tehnologije 21. vijeka pomažemo pograničnim službama da bolje obave svoj posao."

Planovi za izgranju ograde prema Meksiku naljutili su odlazećeg predsjednika južnog susjeda Vinsentea Foksa koji je rekao da se radi o sramnom činu, uporedivši planiranu ogradu sa Berlinskim zidom.

Mnogi republikanci sa juga podržavaju izgradnju ograde, ali se protive predsjednikovom programu privremenog boravka na radu kojim bi se na određeno vrijeme legalizovao status jednog broja ilegalnig useljenika. I dok su upravo predsjednikovi republikaci blokirali tu inicijativu u Kongresu, on najavljuje da će nastaviti da insistira na svom planu čim prođu kongresni izbori. Nije praktično deportovati oko 12 miliona ilegalnih imigranata, kaže Buš.

"Njima se ne bi trebalo omogućiti da odmah apliciraju za državljanstvo, jer bi to značilo amnestiju, a ja sam protiv takve amnestije. Postoji, međutim, prostor za kompromis."

Imigracija je vrlo značajno pitanje u tekućoj predizbornoj debati. Demokrate se nadaju da bi od novembra mogle da preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu Kongresa, a posljednja anketa TV mreže CNN im uliva dodatno povjerenje, jer dvije trećine ispitanika ne odobrava imigracionu politiku Bušove administracije. Većina, međutim podržava izgradnju graničnih ograda.

XS
SM
MD
LG