Linkovi

U Iraku poginulo još pet američkih vojnika


Pet američkih vojnika poginulo je u najnovijim sukobima u zapadnom delu Iraka, čime se bilans američkih žrtava u Iraku od početka meseca povećao na 96.

Američka komanda saopštila je danas da je pet marinaca "podleglo povredama koje su zadobili od neprijateljske vatre u operacijama u provinciji Al Anbar, u kojoj uglavnom operišu sunitski pobunjenici i pripadnici Al Kaide.

Vojni portparol, Vilijam Koldvel. izjavio je da je ukupno nasilje u Bagdadu smanjeno od završetka Ramazana, ali je još rano proceniti da li je reč o trajnijoj tendenciji.

Pored toga iračka policija saopštila da su napadači u Bakubi ubili najmanje petoricu policajaca i ranili još 10 njihovih kolega.

Iračke vladine snage, podržane američkom avijacijom, ubile su 10 naoružanih ekstremista tokom upada u šiitsko uporište, bagdadsko predgrađe Sadr Siti. Meta te akcije, u kojoj je zarobljeno još najmanje 10 pripadnika tzv. šiitskih odreda smrti, bili su navodni otmičari američkog vojnika koji se od ponedjeljka vodi kao nestao.

Predsednik Buš je juče na konferenciji za novinare, rekao da razumije nezadovoljstvo Amerikanaca trenutnom situaciom u Iraku, ali da ni on nije nije zadovoljan sadašnjim stanjem.

"Ne možemo da dozvolimo da se to nezadovoljstvo pretvori u pogrešnu sliku o razlozima za ovaj rat."

Tokom gotovo jednočasovne konferencije za novinare, predsednik je ponovo naglasio da je ulog veliki, rekavši da Irak ima suštinski značaj za američku bezbednost.

«Da ne mislim da je naša misija u Iraku vitalna za američku bezbednost, sutra bih vratio naše trupe kući.»

U Iraku je trenutno rasporedjeno 144.000 američkih vojnika.

Od početka invazije na Irak, u martu 2003. godine, poginulo je 2.802 vojnika i službenika američke vojske.

XS
SM
MD
LG