Linkovi

Predsednik Buš tvrdi da je uspeh u Iraku od vitalne važnosti za bezbednost Amerike


Dok broj američkih žrtava u Iraku raste, dve nedelje pre američkih kongresnih izbora, predsednik Buš iznosi američkom narodu svoje razloge za dalje prisustvo u Iraku. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson izvešava da je na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući predsednik ponovo naglasio svoju rešenost da pobedi u iračkom sukobu.

Predsednik je rekao da je zabrinut zbog ljudskih žrtava, dodavši da zna da mnogi Amerikanci nisu zadovoljni situacijom u Iraku.

«Ali ne možemo da dozvolimo da se to nezadovoljstvo pretvori u pogrešnu sliku o razlozima za ovaj rat.»

Tokom gotovo jednočasovne konferencije za novinare, predsednik je opisao situaciju u Iraku turobnim rečima, ističući i uspehe i neuspehe. Ipak, ponovo je naglasio da je ulog veliki, rekavši da Irak ima suštinski značaj za američku bezbednost.

«Da ne mislim da je naša misija u Iraku vitalna za američku bezbednost, sutra bih vratio naše trupe kući.»

Predsednik je rekao da određivanje rokova za povlačenje, kao što predlažu mnogi od njegovih političkih protivnika, uopšte nije opcija. Međutim, govorio je o značaju određivanja merila, odnosno postavljanja ciljeva i težnji da se oni dostignu. Predsednik je naglasio da postoje koraci koje Iračka vlada premijera Nurija al-Malikija mora da preduzme da bi se smanjilo nasilje, jasno ukazavši da je iračka sudbina na posletku u rukama izabranih lidera te zemlje.

«Na kraju, irački narod i njegova vlada će morati da donesu teške odluke neophodne da bi se rešili ovi problemi.»

Nešto ranije, u Bagdadu, premijer Maliki je ljutito upozorio Sjedinjene Države da ne diktiraju rokove za prekid nasilja. Predsednik Buš je rekao da razume koliko je premijerov posao težak, dodavši da će Sjedinjene Države tražiti da se preduzme akcija, ali ne i više od toga.

«Vršimo pritisak na iračke lidere da preduzmu oštre mere za spas svoje zemlje. Jasno im ukazujemo da američko strpljenje nije neograničeno. Ipak, isto tako razumemo teške izazove sa kojima su suočeni irački lideri i na Iračku vladu nećemo vršiti veći pritisak nego što može da izdrži.»

Predsednik Buš je ipak jasno rekao da se američka taktika u Iraku menja, isto kao što se i taktika neprijatelja menjala tokom rata. Predsednik, koji je koristio termin «ostati na kursu» da bi opisao svoju politiku u Iraku, sada je stavio naglasak na fleksibilnost.

«Naša misija je da pomognemo izabranoj vladi u Iraku da pobedi zajedničke neprijatelje, da uspostavi mir i stabilnost u Iraku i učini i našu zemlju bezbednijom. Naši ciljevi su nepromenljivi. A metode su nam fleksibilne u pogledu ostvarenja tih ciljeva.»

Predsedniku je postavljeno pitanje da li će predstojeći kongresni izbori biti referendum o Iraku. On je rekao da je to referendum o tome koja politička partija može da razvija ekonomiju i osigura bezbednost američkom narodu, zaključivši da je uspeh u Iraku presudan za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG