Linkovi

Putin upozorava na posledice pritiska na Severnu Koreju


Ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je odgovarajući na pitanja građana u emisiji koja je emitovana na nacionalnoj televiziji da smatra da Severnu Koreju ne bi trebalo «saterati u ćošak» pritiscima zbog nedavne probe nuklearnog oružja.

Vladimir Putin je rekao da je nedavna proba nuklearnog oružja Severne Koreje neprihvatljiva, ali je upozorio na moguće posledice pritiska na Pjongjang. Upozorio je da krizu ne bi trebalo rešavati stvaranjem situacije u kojoj «jedna od strana nema drugog izbora, osim eskalacije krize.» U svom godišnjem, gotovo trosatnom razgovoru sa građanima Rusije, koji su prenosili državna televizija i radio, Putin je rekao da ako svet želi da reši krizu u vezi sa severnokorejskim nuklearnim ambicijama, mora da se obrati Pjongjangu pravim tonom.

Putin je ponovio da ne namerava da se kandiduje za treći mandat, nakon što mu tekući istekne 2008. godine, rekao je da Rusija ulazi u novu fazu solidnog ekonomskog rasta, ali da su problemi u velikim državama poput Rusije nezaobilazni. Kao jedan od najvećih, Putin vidi premošćavanje jaza bogatih i siromašnih Rusa, a nije propustio da kao ozbiljan teret pomene i korupciju. Ruski predsednik je preciznim ciframa i podacima odgovarao na pitanja o nezaposlenosti, platama, penzijama i porodiljskim beneficijama, ali se nije saglasio sa tvrdnjom jednog od gledalaca koji je konstatovao da je broj ubistava u Rusiji u porastu.

Putin smatra da je broj naručenih ubistava u padu, ali da je država i dalje u obavezi da otkrije počinioce, uključujući i ubice novinarke Ane Politkovskaje prošlog meseca. Nezavisni kritičari i ovoga puta su Putinov TV-razgovor sa građanima Rusije okarakterisali kao pozorište u režiji Kremlja, navodeći da su pitanja gledalaca bila montirana.

XS
SM
MD
LG