Linkovi

Republička izborna komisija: Konačan broj od 6.639.385 birača


Republička izborna komisija utvrdila je konačan broj od 6.639.385 birača, koji će moći da glasaju na referendumu povodom novog ustava Srbije 28. i 29. oktobra. Ova odluka biće objavljena u "Službenom glasniku" Republike Srbije. Posle zaključenja biračkog spiska, upis promena je moguć samo na osnovu odluka suda.

Republička izborna komisija saopštila je da svi ovlašćeni posmatrači, domaći i strani, mogu u potpunosti da kontrolišu, zajedno sa članovima glasačkih odbora, čuvanje glasačkog materijala na biračkim mestima, u noći između 28. i 29. oktobra.

Komisija je pozvala sve ovlašćene posmatrače referenduma povodom novog ustava Srbije da u toj noći u periodu između 20 i 7 časova obave monitoring čuvanja glasačkog materijala. Ceo proces pratiće i CESID.

Premijer Vojislav Koštunica saopštio je da Vlada Srbije izuzetno ceni dobru volju i zalaganje najviših predstavnika različitih nacionalnih zajednica i veroispovesti da Srbija dobije novi Ustav.

"Izražavamo iskreno i veliko zadovoljstvo što kroz donošenje novog Ustava još više jačaju međusobno poverenje i poštovanje među građanima Srbije. To je pravi razlog što ovi pozivi zaslužuju priznanje i poštovanje: oni su već sami po sebi dobar zalog naše zajedničke budućnosti", zaključio je premijer Srbije.

Istoričarka Latinka Perović izjavila je da Srbiji svakako treba novi ustav, ali nikako onaj o kom će biti održan referendum.

Ona je rekla da je ustav napisan bez javne rasprave, što govori o aroganciji vlasti.

"Činjenica da se o ustavu govori šest godina, potvrđuje da je Srbiji bio potreban ustav, ali reći da je tokom tih šest godina trajala javna debata i da se sada ustav donosi kao njen rezultat je cinično izrugivanje građanima. Te debate nikada nije bilo", rekla je Latinka Perović.

Profesor ustavnog prava Pavle Nikolić ocenio je da je predlog novog ustava "potvrda kontinuiteta sa zlogasnim režimom Slobodana Miloševića i da neće biti temelj svakolikog vaskrsa Srbije".

Nikolić je, na debati o novom ustavu u beogradskom Medija centru u organizaciji Pravnog foruma, ocenio da su na sadržinu novog ustava uticali trgovina političkih stranka, ishitrena izrada teksta i ustavno pravna veština, odnosno neveština onih koji su ga pisali.

XS
SM
MD
LG