Linkovi

Havijer Solana u šestodnevnoj poseti Bliskom istoku


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana počeće danas šestodnevnu posetu Bliskom istoku, koja ima za cilj oživljavanje mirovnih pregovora u regionu.

Solana će prvo posetiti Jerusalim, gde će se sastati sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, šefom diplomatije Cipi Livni i drugim visokim zvaničnicima Izraela. Očekuje se da će Solana posetiti i Ramalu na Zapadnoj obali, gde će razgovarati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i glavnim pregovaračem Saebom Erekatom.

Evropska unija odbija da pregovara sa vladom Hamasa, koja se nalazi na EU listi terorističkih organizacija, i koja odbija da prizna Izrael, okonča nasilje i prihvati Izraelce kao partnera u pregovorima.

Očekuje se da će Solana zatražiti od Abasa da nastavi sa naporima da ubedi Hamas da vodi umereniju politiku i pristane na formiranje vlade jedinstva sa partijom Fatah, koju predvodi palestinski predsednik. Visoki predstavnik EU će tokom šestodnevne posjete Bliskom istoku otputovati i u Bejrut kako bi se sastao sa libanskim premijerom Fuadom Siniorom.

On će posetiti i Aman i razgovarati sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, kao i Kairo gde će se sastati sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

XS
SM
MD
LG