Linkovi

General Džordž Kejsi: I dalje snažno verujem da treba smanjiti broj naših vojnika u Iraku


Američki ambasador u Iraku jutros je izjavio da su se Iračani dogovorili oko vremenskih odrednica, kada je reč o koracima da se smanji nasilje. S druge strane, najnovija anketa TV mreže ABC i lista Vašington Post pokazuje da je rat i dalje glavno pitanje za američke birače pred izbore za Kongres u novembru.

Administracija predsednika Buša nastavlja da insistira da se Sjeinjene Države neće povući iz Iraka, ali su neke blaže promene politike svakako na pomolu. Kako se broj žrtava u Iraku povećava, a izbori u Americi približavaju, Bela kuća šalje signale da je adminsitarcija otvorena prema promeni svoje politike u Iraku. General Džordž Kejsi nagovestio je šta se očekuje:

“I dalje snažno verujem da treba da smanjimo broj naših vojnika kako Iračani napreduju. Moramo da im se sklonim s puta. Oni žele da preuzmu rukovodeću ulogu i mi treba da im to dozvolimo”.

Situacija u Iraku postaje međutim - sve haotičnija. Oktobar ima izglede da postane najsmrtonosniji mesec za američke trupe u poslednje dve godine, a prema agenciji AP, mogao bi da bude i najsmrtonosniji za Iračane od prošlog proleća, kada je AP počeo da prati iračke žrtve.

Bela kuća poziva iračku vladu da preuzme veću odgovornost, i istovremeno radi na odreživanju rasporeda, po kome Iračani treba da razoružaju ekstremističke milicije, očiste policiju od ekstremista i dostignu političke i ekonomske ciljeve.

“To je u stvari jedan plan za budućnost, da bi njihov parlament i vlada imali komplet zadataka koje treba da obave, kako bi se pripremili da preuzmu odgovornost za vođenje svoje zemlje”.

Očekuje se da će predstojeći izbori za američki Kongres biti referendum o ratu u Iraku i to bi mogao da bude veliki problem za republikance. Prema najnovijoj anketi TV mreže ABC i lista Vašington Post, 57 odsto birača kaže da rat ima preveliku cenu.

XS
SM
MD
LG