Linkovi

Čikaški festival jedrenjaka privlači posetioce iz celog sveta


Ovogodišnji festival je istakao bogatu pomorsku istoriju Čikaga i bogatu pomorsku istoriju Sjedinjenih Država.

Čikaška reka je bila zakrčena jedrenjacima i milionima posetilaca Festivala jedrenjaka 2006. Merilin Gardner je vršitelj dužnosti menadžera Mornaričkog keja, gradske turističke atrakcije uz koju su neki od tih brodova usidreni.

«Ovde na Mornaričkom keju su usidrena četiri broda. Posetioci će moći da uđu na brod i razgledaju ga Moći će da se sretnu i sa posadom koja jedri ovim veličanstvenim jedrenjacima po celom svetu».

Mnogi od eksponata su u stvari replike važnih istorijskih brodova. Američki jedrenjak «Nijagara» je replika istoimenog ratnog broda iz vremena američko-britanskog rata 1812. Originalna «Nijagara» je odigrala glavnu ulogu u bici na Jezeru Iri, u kojoj su Sjedinjene Države postigle važnu pobedu. «Nijagara» je posle rata potonula, a potom je nekoliko puta obnavljana, dok nije načinjena sadašnja verzija. «Ponos Baltimora Dva» je replika brzog baltimorskog «klipera» naoružanog topom. Ta vrsta brzih trgovačkih brodova sa tri jarbola se i razvila na Istočnoj obali u blizini Baltimora u Merilendu. Tokom rata 1812, oni su dejstvovali kao «privatnjaci», neka vrsta gusara koji su uz dopuštenje vlasti napadali britanske trgovačke brodove.

Naručena i sagrađena 1988, ova replika je ploveća ambasada Baltimora, koja obilazi luke širom sveta. Nešto manja, «Ninja», možda ne deluje impresivno kao ostali brodovi na festivalu. Međutim, originalna «Ninja» je jedan od prvih brodova koji su prešli Atlantik, pre više od pet vekova, kada je Kristofer Kolumbo otkrio Novi svet 1492. Ova replika je načinjena precizno prema standardima iz te epohe. Posetioci festivala imaju i druge zabave sem obilaska brodova. Imaju priliku da jedre na njima i osete razliku između putovanja brodom na vetar i brodom na motor, kako kaže Džeri Lorens, kapetan broda «Prijatelji dobre volje».

«Najveća razlika je tišina. Na jedrenjaku komuniciramo sa prirodom i to je ono što je apsolutno fantastično. Svi naši putnici nastoje da steknu to iskustvo krećući se graciozno i lako kroz vodu, što je veliko zadovoljstvo», kaže kapetan Lorens.

Posada broda «Prijatelji dobre volje» je sastavljena od ljubitelja jedrenja koji rade dobrovoljno, a jedan od njih je i Meri Stivens.

«Ovaj brod je replika šalupe sa visokim jedrima iz 1810, naručena u pomorskom muzeju u Saut Hejvnu u Mičigenu. Njen zadatak je da promoviše pomorsko obrazovanje na Velikim jezerima. Organizuju se javne plovidbe i ture i obilaze se druge luke, kao što je Čikago i uvežbava se posada sastavljena od dobrovoljaca», kaže Meri Stivens.

Prvobitni brod je bio sagrađen kao trgovački, ali je takođe odigrao ulogu u ratu 1812 – najpre su ga zarobili Britanci, ali su ga Amerikanci ponovo osvojili u bici na Jezeru Iri. Ovog puta, posada je na kapetanov mig razvila sva jedra. Kada se odmaknu od obale, svi sa broda imaju veličanstven pogled na Čikašku reku ispunjenu jedrenjacima koji podsećaju na 1800-te godine. Tim Metson, dobrovoljac na brodu «Prijatelji dobre volje», oduševljen je novostečenim iskustvom.

«Mislim da je sjajno, zaista sjajno. Vidite brodove svih veličina, različite načine upravljanja i jedrenja…»

Tri sata kasnije, brod «Prijatelji dobre volje» se vratio u Čikago i u 21. vek – ostavivši sve posetioce sa neizbrisivim utiscima o onome što je bilo nekad.

XS
SM
MD
LG