Linkovi

Novinar nedeljnika "Feral Tribjuna" Drago Hedl svedočio u slučaju Glavaš


Novinar nedeljnika "Feral Tribjuna" iz Osijeka Drago Hedl danas je, uprkos ranijim najavama da neće svedočiti u "slučaju Glavaš", ipak dao izjavu istražnom sudiji Zzupanijskog suda u Zagrebu Zdenku Posavcu.

Hedl nakon dvočasovnog razgovora sa sudijom nije želeo da daje izjave, navodeći da su njegovo svedočenje, kao i cela istraga, tajni. Hedl je pre više od dva meseca najavljivao da neće svedočiti protiv Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, zbog Glavaševih izjava u medijima u kojima je, kako je rekao Hedl, nasrnuo na njegov ljudski i moralni integritet.

Odluku o odustajanju od svedočenja Hedl je sredinom avgusta javno objavio u medijima, rekavši da se ni pod pretnjom privođenja neće odazvati sudskom pozivu, jer se, kako je tada rekao, "Glavašu tolerisalo da govori i radi šta hoće", među ostalom i da njega i neke druge svedoke blati u medijima.

Istraga protiv nezavisnog saborskog poslanika Branimira Glavaša na Županijskom sudu u Zagrebu se vodi od juna ove godine zbog sumnje da je 1991. u Osijeku lično naredio ubistvo dvojice i zlostavljanje troje srpskih civila. Na pitanje novinara zbog čega se predomislio i ipak došao dati izjavu kao svedok, Hedl, koji je još pre nekoliko godina prvi počeo da piše o ubistvima i nestancima Srba u ratnom Osijeku, rekao je da ima "neobično veliko poštovanje i pozitivno mišljenje o radu sudije Posavca i suda na kome se vodi istraga".

Glavašu je juče ukinut poslanički imunitet a pred osječkim Županijskim sudom pokrenuta je i istraga protiv šestero pripadnika Samostalne uskočke satnije. O zahtevu tužilaštva da se istraga pokrene i protiv Glavaša te da ga se pritvori, istražni sudija osječkog suda Mario Kovač sinoć nije odlučivao, proglasivši Županijski sud u osijeku nenadležnim za istragu.

Sudija je objasnio da se protiv Glavaša za isto krivično đelo, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva, već vodi postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu. Demantujući informaciju koju je objavio deo medija, a prema kojoj je glavni državni tužilac Mladen Bajić nakon te odluke razmišljao o podnošenju ostavke, portparol Državnog tužilaštva Martina Mihordin izjavila je danas da će osječko Županijsko državno tužilaštvo danas podneti žalbu na odluku o nenadležnosti.

Tužilaštvo će se žaliti i na odbijanje predloga da se Glavaš zadrži u pritvoru dok se ne donese odluka o pitanju mesne nadležnosti, a o tim žalbama trebalo bi da odluči vanraspravno veće Županijskog suda u Osijeku.

XS
SM
MD
LG