Linkovi

16 odsto birača odobrava način na koji Kongres obavlja svoj posao


Dve nedelje uoči kongresnih izbora, Demokrate su optimisti u pogledu svojih izgleda dok se Republikanci nadaju da će moći da ograniče uspehe svojih protivnika.

Prema nedavnoj anketi tv mreže NBC i lista “Volstrit Džornal” samo 16 odsto birača odobrava način na koji Kongres obavlja svoj posao. To je najniži procenat od 1992. godine. Prema istoj anketi, 52 odsto birača bi želelo da Demokrate preuzmu kontrolu u Kngresu, a samo 37 odsto bi želelo da Republikanci zadrže većinu. Demokrate, poput kongresmena Krisa van Holena iz Merilenda, smatraju da će nezadovoljstvo američke javnosti ratom u Iraku biti jedan od odlučujućih činilaca na ovogodišnjim izborima.

“Ljudi vide da nismo završili posao protiv Osame bin Ladena u Avganistanu. Oni vide da smo umesto toga otišli u Irak, vide da tamo vlada haos i da je to rezultat mnogih stvari, uključujući i potpunu nesposobnost administracije.”

Demokrate bi trebalo da osvoje 15 mesta u Predstavničkom domu da bi preuzeli kontrolu na tim telom. U Senatu bi im bilo potrebno šest mesta. Republikanci pokušavaju da preusmere fokus izbora sa Iraka na pitanja nacionalne bezbednsti, poput terorizma, i ekonomska pitanja, poput poreza. Oni takodje insistiraju da će odlučujući faktori na izborima za Predstavnički dom biti lokalna pitanja i ličnosti kandidata, a ne nacionalni trendovi. Republikanski kongresmen iz države Njujork, Tom Renolds, predvodi nastojanja svoje stranke da zadrži većinu u Predstavničkom domu.

“Svakako se suočavamo sa tesnim trkama o lokalnim, ekonomskim pitanjima. Možda je ipak stara izreka tačna – birači možda mrze Kongres, ali podržavaju svog kongresmena.”

Uprkos tome što na ishod izbora zaista u velikoj meri utiču lokalna pitanja, ispitivanja javnog mnjenja već mesecima sugerišu da se Republikanci suočavaju sa neraspoloženjem javnosti kako se izbori približavaju. Stjuart Rotenberg izdaje jednu nezavisnu političku publikaciju u Vašingtonu.

“I nacionalne ankete i ankete u pojedinim izbornim okruzima su vrlo jasne. Birači su nezadovoljni pravcem kojim se zemlja kreće. Nezadovoljni su učinkom svojih lidera, uključujući i predsednika I, svakako, članove Kongresa. Oni su pesimistički raspoloženi.”

Analitičari navode da se to loše raspoloženje velikim delom može pripisati teškoćama u Iraku. Karlin Bouman prati stanje javnog mnjenja u institutu “Amerikan Enterprajz” u Vašingtonu.

“Mislim da nas Irak u ovom trenutku čak čini pesimistima u pogledu naše ekonomije. Prema tome, Irak je na prvom, drugom i trećem mestu kada se radi o prioritetima, sve ostalo daleko zaostaje.”

Pored Iraka, Republikanci su zabrinuti i zbog nedavnog skandala oko bivšeg kongresmena Marka Folija, koji je slao seksualno sugestivne e-mail poruke tinejdžerima koji rade kao kongresni kuriri. Republikanci strahuju da bi taj skandal mogao da umanjji njihove šanse da podstaknu konzervativne hrišćane da 7. novembra izadju na birališta i glasaju za Republikansku stranku.

XS
SM
MD
LG