Linkovi

Beograd: Usvajanjem novog ustava Kosovo ostaje unutar Srbije


Premijer Vojislav Koštunica ocenio je da je jedinstveno i složno izglasavanje novog ustava neophodno kako bi se unutrašnjim pravom Srbije potvrdilo da je Kosovo njen sastavni deo.

Srpski premijer uveren je da ne postoji mogućnost da Savet bezbednosti dopusti kršenje Povelje UN i da nema mogućnosti da se mimo Saveta bezbednosti proglasi nezavisnost Kosova, jer su sve članice UN dužne da poštuju Rezuluciju SB 1244.

I dok predstavnici srpsk vlasti ubeđuju domaću javnostr da će odluka o statusu Kosova biti doneta iduće godine, međunarodni zvaničnici tvrde da bi status te pokrajine mogao biti rešen do kraja ove godine. Tako je britanski ambasador u Srbiji Dejvid Gauen ponovio da je britanska vlada posvećena cilju da se status Kosova reši do kraja 2006. godine i da se zalaže za pronalaženje pravog rešenja, ne samo za Kosovo već trajnog rešenja za sigurnost u širem regionu.

A bivši premijer Zoran Živković ocenio je da je nezavisnost Kosova najizvesnije rešenje i naglasio da o tome odlučuje Savet bezbednosti UN. Ta odluka ne dolazi na potpis ni predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ni premijeru Vojislavu Koštunici i sa tom odlukom svako se mora pomiriti, rekao je Zoran Živković.

XS
SM
MD
LG