Linkovi

Snou: Nuri al-Maliki shvata da je pomirenje od ključne važnosti


Zvaničnici Bušove administracije kažu da saradjuju sa iračkim kolegama na izradi niza standarda radi ostvarenja bezbednosnih, ekonomskih i političkih ciljeva. Medjutim, oni takodje navode ne postavljaju nikakve ultimatume Iračanima.

Predsednik Buš je nedavno održao više sastanaka sa svojim glavnim vojnim i bezbednosnimn savetnicima, ali funkcioneri administracije upzoravaju da iz toga ne bi trebalo izvlačiti dalekosežne zaključke. Portparol Bele kuće, Toni Snou, izjavio je da ne predstoje nikakava dramatična saopštenja, ali da se vrše stalna prilagodjavanja u skladu sa izmenama situacije na terenu.

Na brifingu za novinare, Snou je izjavio da se vodeći irački, koalicioni i američki funkcioneri u Bagdadu sastaju već više meseci da bi procenili situaciju i usvojili odredjene standarde, odnosno, ciljeve. List “Njujork Tajms” je nedavno izvestio da američki zvaničnici rade na izradi niza specifičnih vremenskih rokova i da nagoveštavaju moguće kazne ukolilo ti rokovi ne budu ispoštovani. Snou, medjutim, tvrdi da delovi tog izveštaja idu predaleko i da SAD ne postavljaju ultimatume.

“Mislim da je važno da se shvati da obe strane ulažu napore, a takodje da su irački zvaničnici javno postavljali odredjene standarde za ostvarenje ekonomskog i političkog napretka.”

Na pitanje da li je Bušova administracija zadovoljna nastojanjima iračke vlade premijera Nurija al-Malikija da rasformira paravojne grupe i obuzda nasilje, Snou je odgovorio da je situacija teška i da je Bela kuća zadovoljna činjenicom da je irački lideri shvataju ozbiljno.

“Mislim da iračka vlada preduzima mnogo agresivnije napore, pošto premijer shvata da je pomirenje od ključne važnosti, a treća konferencija o pomirenju biće održana 4. novembra.”

Nagadjanja o mogućoj izmeni američke strategije u Iraku dobila su maha uoči kongresnih izbora 7. novembra. Nezadovoljstvo birača izgleda da pomaže opozicionim Demokratama i navodi čak i neke Republikance da zatraže promenu politike. Demoikratski senator, Džozef Bajden, verovatno bi preuzeo predsedništvo nad senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose, ukoliko Demokrate preuzmu kontrolu nad Senatom. U razgovoru sa novinarima on je rekao da se. uprkos nagoveštajima, ništa neće izmeniti ukoliko Republikanci zadrže kontrolu nad Kongresom.

“Ako zaista imaju plan, onda ne bi trebalo da čekaju, što me navodi na pomisao da ako zadrže kontrolu nad oba doma Kongresa, neće imati nameru da stvarno izmene politiku.”

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Irak najvažnije pitanje u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

XS
SM
MD
LG