Linkovi

Izraelski borbeni avioni danas su preletali južni Liban i Bejrut


U porastu je zategnutost povodom gotovo svakodnevnih letova izraelskih borbenih aviona iznad južnog Libana i posle 14. avgusta kada je zaključeno primirje izmedju Izraela i Hezbolaha, uz posredovanje UN. U govoru UN prošle nedelje, francuska ministarka odbrane Mišel Alio-Mari, ocenila je letove izraelskih aviona izuzetno opasnim, rekavši da se njima narušava libanski vazdušni proctor.

Njen komentar usledio je posle saopštenja francuskog komandanta mirovnih snaga UN u južnom Libanu, koji je rekao da će trupe pod njegovom komandom možda morati da odgovore na izraelsko ponašanje. Medjutim, Izrael je odbacio te kritike. Portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Mark Regev izjavio je da su letovi izraelskih borbenih aviona potrebni radi prikupljanja obaveštajnih podataka i nadzora, kako se izrazio, kršenja primirja.

“Nažalost, letovi izraelskih aviona iznad južnog Libana su potrebni zbog kontinuiranog kršenja rezolucije UN broj 1701, na libanskoj strain,” rekao je Regev i dodao da je Izrael ispunio svoje obaveze u skladu sa sporazumom o primirju, ali da Liban i Hezbolah nisu to učinili.

U medjuvremenu, izraelski zvaničnici su potvrdili da su njihove snage upotrebile fosforne bombe tokom 34-dnevnog konflikta u Libanu, navodeći da one nisu zabranjene prema medjunarodnom pravu i da se Izrael pridržavao medjuanrodnih propisa prema kojima takvo oružje može da se korisiti protiv vojnih ciljeva. Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su na zabranu fosfornih bombi zbog toga što stvaraju intenzivnu toplotu i izazivaju užasne opektoine. One su takodje kritikovale Izrael zbog masovne upotrebe kasetnih bombi. Hezbolah je takodje kritikovan zbog korišćenja kasetnih bombi u napadu na jedno izraelsko selo. Zvaničnici UN su izneli da u južnom Libanu i dalje ima oko 350 hiljada neeksplodiranih delova kasetnih bombi koji predstavljaju veliku opasnost za stanovnike tog područja.


XS
SM
MD
LG