Linkovi

Koeficijent inteligencije možete podići jednostavnim gašenjem svetla


Možda će vam zazvučati fascinantno, ali nauka kaže da koeficijent inteligencije svog deteta zapravo možete podići jednostavnim gašenjem svetla.

Protekle sedmice bio je dan takozvanih SAT testova - kvalifikacionih testova koje srednjoškolaci moraju da polože da bi se upisali na fakultet. S obzirom na veliki pritisak koji sa sobom nosi upis na što bolje škole, roditelji neprestano traže načine da svoju decu učine što pametnijim. Možda će vam zazvučati fascinantno, ali nauka kaže da koeficijent inteligencije svog deteta zapravo možete podići jednostavnim gašenjem svetla...

utro je doba dan koje svako dete mrzi. Ali uspeh u krajnjoj liniji zavisi i od načina na koji budite dete. Ako vam to zvuči neozbiljno. onda čujte šta kaže dr Frenk Loulis - autor knjige ”Odgovor koeficijenta inteligencije“. Po njegovom mišljenju moždani kapacitet svog deteta možete uvećati prekidačem... kojim palite plavo svetlo.

”Ako želite da probudite svoje dete veoma pozitivno i energično, verovatno je najbolje da ga izložite plavom svetlu. Ono delimično stimuliše mozak, čak i kada su zatvorene oči”, objašnjava Loulis.

To je kao da vas bude peruškom, umesto zvucima teretnog voza. Naučnici kažu da plavo svetlo mozgu koji se budi smeta manje od regularnog belog svetla...što omogućava deci lakši prelaz na kongnitivnu misao.

Deca su srećna i kažu da je ovaj metod daleko bolji od budilnika. A to nije jedini trik u Loulisovoj knjizi.

”Udišite na jednu, izdišete na drugu nosnu šupljinu“, kaže dr Loulis jer dotok kiseonika u mozak disanjem kroz alternativne nosne šupljine može da poboljša rezultate na ispitu.

”Gotovo je prirodno, da kad ste uplašeni i suočeni sa nekim testom ili izazovom, zadržite dah. Ako deset ili svega pet minuta podučavate učenike disanju, pomoćićete im da bolje uče, pamte i tako ostvare 10 do 20 odsto bolje rezultate.“

Postoji još čudnih načina da se poboljšaju rezultati na ispitima -žvakaća guma!

”Steknete ritam poput plesnog ritma dok vilicu pomerate napred - nazad“, kaže Loulis.

Jeste – to zvuči kao noćna mora za nastavnike. Ali asociranje lekcije sa ritmom zapravo pomaže deci da zadrže informaciju i dišu kroz nos.“

Dr. Loulis dodaje da ”ako dišete na usta još i gubite koeficijent inteligencije”.

Morate dakle disati na nos i kreirati metabolizam najpogodniji za telo i mozak. Žvakanje u tome pomaže.“

Tako razmišljaju naučnici... ali da li će se to primeniti i u učionici?

”Tokom istorije, rađale su se ideje u koje niko nije verovao, a pokazale su se ispravnim“, kaže nastavnica Elizabet Salerno i dodaje – da treba prihvatiti sve savete koji će deci olakšati život... Biće lakše i roditeljima.

XS
SM
MD
LG