Linkovi

Krstarica Ratne mornarice SAD uplovila u crnogorske teritorijalne vode


Raketnu krstaricu dočekala je topovnjača 404 crnogorske Mornarice, a njenu delegaciju visoki zvaničnici Mornarice - zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić i zastupnik komandanta Mornarice Rajko Bulatović.

Krstaricu su dočekali i gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš i predsjednik Skupštine opštine Mato Marović, kao i predstavnici američke ambasade u Podgorici, među kojima otpravnik poslova Arlin Šeril. Najavljeno je da će u srijedu u Tivat boraviti američki admiral i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Komandant raketne krstarice Peri Bingem je kazao da će SAD i Crna Gora, kao budući partneri, zajedno sa ostalim regionalnim partnerima, učiniti sve da crnogorske luke budu bezbjedne.

„Kao dio pomorske zajednice, SAD se zalažu za bezbjednost svih pomorskih i ograničavanja nelegalnih aktivnosti na moru. Zajedno smo jači, sposobniji i efikasniji», rekao je Bengam.

“Ancio” je prvi strani ratni brod koji dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori i njenim oružanim snagama nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti.

Raketna krstarica “Ancio” zajedno sa nosačem aviona na nuklearni pogon “Dvajt D. Ajzenhauer” CVN-69 i raketnim razaračima “Mejson” DDG-87, “Ramaž” DDG-61 i nuklearnom napadnom podmornicom čini Udarnu borbenu grupu Osam RM SAD, koja od 3.oktobra izvodi borbena dejstva u sklopu globalnog rata SAD protiv terorizma. Tokom boravka krstarice “Ancio” u Boki, planiran je sastanak i razgovor o modelima dalje saradnje predstavnika RM SAD sa najvišim vojnim i zvaničnicima Mornarice Crne Gore.

Udarna grupa nosača aviona “Ajzenhauer” planira i sprovodi operacije jačanja pomorske i bezbjednosti mediteranskog basena u saradnji sa oružanim snagama Italije, Kipra, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije, čiji je cilj obezbjeđivanje slobodne trgovačke plovidbe u mediteranu i na Crnom moru. Brod je dug 173 metra, širine 17 metara, gaz deset metara, deplasmana 9. 600 tona, a brzina broda je 32,5 čvorova.

XS
SM
MD
LG