Linkovi

Rat u Iraku i dalje glavna tema u kongresnoj predizbornoj kampanji


Istraživanja javnosti sada pokazuju da bi nezadovoljstvo ratom moglo da na vlast dovede Demokrate u jednom ili čak oba doma Kongersa. Predsednik Buš je uprkos svemu tome ubeđen da će se pokazati da istraživanja nisu tačna i da će Kongres ostati u rukama Republikanca.

Novo istraživanje javnosi, čije rezultate je objavio nedeljnik Njuzvik, pokazuje da 55% Amerikanaca žele da Demokrate preuzmu kontrolu nad Kongresom. Do kongresnih izbora, koji se održavaju 7. novembra, ostalo je još dve sedmice a u nekoliko trka, posebno za mesta u Senatu, još nije moguće proceniti ko je favorit. Međutim, predsednik Buš tvrdi da će Republikanska stranka pobediti na izborima.

“Nemogu vam reći koliko velika pobeda će biti. Verujem da će naši kandidati istupati i govoriti o značajnim pitanjima i da ćemo pobediti.”

U intervjuu datom mreži ABC, Predsednik je ukazao da su Republikaci mnogo bolji u zaštiti Amerikanca, nego što bi to Demokrate ikada mogle da budu.

“Čuo sam sve procene i sva predviđanja. Zato verujem da ako se naši kandidati skocentrišu na bezbednost i objasne Amerikancima da imamo plan da zemlju zaštitimo od terorista koji žele da nas napadnu i ako budu govorili o ekonomiji dobro će proći.”

Vodeće Demokrate smatraju da nastavak sukoba u Iraku samo izaziva veće nezadovoljstvo koje će se iskazati na biralištima. Gostujući u programu mreže CBS, Senator Čak Šumer iz Njujorka kaže da postoji velika želja za promenom.

“Ova politika istrajavanja na kursu, koju predsednik zagovara i koju je odobrio Republikanski Kongres jednostavno nije dovoljno dobra. A ljudi svuda traže da dođe do promena.”

Vodeći Republikanci priznaju da je Irak postao veliko izborno pitanje. Senatorka Elizabet Dol iz Severne Karoline ukazuje da je takva situacija u saveznoj državi koju ona predstavlja, u kojoj ima puno vojnih baza. Ona, međutim, ukazuje da su istorijski gledano birači svoj izbor pravili na osnovu pitanja od lokalnog značaja.

XS
SM
MD
LG