Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Flags of Our Fathers”


Podizanje zastave na Ivo Džimi je simbol – fotografija koju Amerikanci prepoznaju u trenutku i koja će zauvek ostati povezana sa Drugim svetskim ratom. Novi film dobitnika Oskara, Klinta Istvuda govori o ljudima koji se nalaze na toj fotografiji i o onome što im se dogodilo posle.

Nekoliko trenutaka, tokomkojih vreme kao da je stalo, daju fotografiji foto-reportera Asošijeted Presa, Džoa Rozentala – večiti emotivni značaj. 23. februara 1945. godine Rozental je napravio legendarnu sliku na vrhu brda Suribači na ostrvu Ivo Džima u Tihom okeanu, gde je nekoliko dana ranije počela bitka između hiljada američkih vojnika i izuzetno obučenih i dobro ukopanih japanskih vojnika. Posle pet dana borbi, Amerikanci su zauzeli Suribači i mala američka zastava zavijorila se na najvišoj tački ostrva, tek nekih 166 metara iznad nivoa mora.

Iz komande je uskoro stigla veća zastava, a zadatak da je pobodu pripao je petorici marinaca i jednom pripadniku američke mornarice, koji se se u tom trenutku zatekli tamo. Oni su prikačili zastavu za jednu vodovodnu cev i boreći se sa vetrom i njenom težinom podigli tu cev, da bi je poboli u stenovito tle. Samo nekolikotrenutaka pre nego što je cev bila u vertikalnom položaju, dok je zastava podrhtavala na vetru, Rozental je napravio fotografiju koje je kasnije postala neizbrisiv simbol odlučnosti u vreme rata.

Film "Zastave naših očeva" je priča o trojici od momaka koji su podigli zastavu, preživevši, kako se ispostavilo najžešću bitku na pacifiku tokom Drugog svetskog rata. To su Ajra Hejs, Rene Ganjon i Džon Bredli, čiji je sin Džejms Bredli, napisao knjigu po kojoj je napravlejn ovaj film.

Kada su u Vašingtonu videli reakciju javnosti na fotografiju, američki zvaničnici vratili su momke kući i poslali ih na turneju po celoj zemlji kako bi prikupili novac kroz prodaju ranih obveznica. Za njih su organizovane parade na gradskim trgovima i sportskim stadionima, i formalni prijemi. Međutim, tokom svih tih počasti, momci su odbacivali konotaciju - "heroj".

Reditelj i producent Klint Istvud kaže da je njegov cilj bio da pokaže šta se zaista dogodilo ljudima na Ivo Džimi i posle toga.

"Nisam planirao da radim ratni film, glumio sam u nekoliko … ali ovo mi se dopalo jer u stvari predstavlja studiju o tim ljudima. Oduvek sam bio znatiželjan po pitanju porodica koje posle mnogo vremena otkriju neke činjenice o svojim precima. Razgovarao sam sa mnogim veteranima o ovoj i mnogim drugim bitkama i imam utisak da oni koji su bili u prvim redovima i koji su prošli kroz najgore – najmanje pričaju o svojim aktivnostima".

Pripadnik mornarice Džon Bredli ili "Dok" kako su ga zvali svi marinci na ostrvu, bio je jedan od tih koji retko govore o bici ili podizanju zastave, čak i članovima svoje pordice. Rajan Filipi tumači ulogu Bredlija u filmu i akže da je to bilo najbolje iskustvo u njegovoj glumačkoj karijeri:

"Ima mnogo toga što nikada neću zaboraviti što se tiče fizičkog pravljenja filma i produkcije. Međutim, ovo je ujedno bila prilika da odam priznanje ljudima iz te generacije i našim precima koji su se borili u tom ratu. Vrlo retko dobijete priliku da radite nešto što vam lično toliko znači i što je toliko važno".

Džesi Bredford igra Renea Ganjona , dok se u ulozi Ajre Hejsa, vojnika koji je na fotografiji drži donji deo cevi, pojavljuje Adam Bič. Ajra Hejs je bio američki indijanac, iz plemena Pima iz Arizone, dok Bič, iako rođen u Kanadi, pripada plemenu Odžibva i kako kaže, znao je za hejsa mnogo pre nego što je dobio ulogu:

"Dok sam rastao, mislim da su svi znali za Ajru Hejsa. U Americi, kada pričamo o Drugom svetskom ratu postoje dva simbola – Navaho indijanci koji su prenosili šifre i Ajra Hejs, koji je podigao zastavu. Jedino za njih svi znaju".

U filmu "Windtalkers", iz 2002. godine, Bič je igrao jednog od Navazho indijanaca, čiji se jezik pokazao kao šifra koju je nemoguće dekodirati tokom Drugog svetskog rata. Kako kaže i tada, i ovog puta sve je bilo mnogo više od obične uloge.

I sledeći film Klinta Istvuda, posle "Zastava naših očeva", biće o istoj bici. Sledeće godine u bioskopima se očekuje ostvarenje "Pisma sa Ivo Džime", koje odslikava bitku i ono što se dogodilo posle, ali iz japanske perspektive. U filmu "Zastave naših očeva" igraju još Beri Poper kao narednik Majk Strenk, Džozef Kros kao Frenklin Susli i Bendžamin Voker kao Harlon Blok – trojica vojnika, koja su učestvovala u podizanju zastave, ali nisu preživeli Ivo Džimu.


XS
SM
MD
LG