Linkovi

Američki auto savez: Do 2030. više od milijardu vozila


Prema podacima iz Američkog auto saveza, na svetu će do 2030. biti više od milijarde vozila, što će dodatno zagaditi prirodnu okolinu i stvoriti još veće saobraćajne gužve. Megi Tompson, koja živi u glavnom gradu SAD – Vašingtonu, nema automobil ali joj svuda gde ide kola stoje na raspolaganju.

«Parkiranje je jako skupo, puno košta da se auto osigura, zatim sama registracija i slični rashodi – tko da je mnogo jeftinije deliti vozilo.»

Kad god da joj je auto potreban, Megi ode na Internet i rezerviše ga. Automobili su razmešteni širom grada – blizu stanice metroa ili crkve. Njena elektronska kartica otključava vozilo. Dana joj je na raspolaganju Mini Kuper.

«Volim da koristim kamionete ili Mazde.»

Dve kompanije – Zip Kars i Fleks Kar – trenutno nude ovakve usluge u Vašingtonu. Sva vozila se koriste na sat, a ceo koncept postaje popularan širom SAD. Obe kompanije trenutno pokrivaju 14 gradova.

Američki auto savez procenjue da vlasnika vozilo košta oko 700 dolara mesečno, dok ovakva vrsta zajedničkog korišćenja pretplatnike košta oko 270 dolara za mesec dana, a saobraćajne gužve se smanjuju za 10%. Gejb Klejn je šef jedne od podružnica kompanije Zip Kar.

«Mislim da sada već ima merljivih efekata, na saobraćajnu gužvu u Vašingtonu, pošto ovde imamo skoro 15 hiljada članova, od kojih dosta nemaju svoj auto.»

Ron Holden bez kola štedi oko 500 dolara svakog meseca, a dopada mu se da na raspolaganju ima auto kad god mu zatreba.

«Ja ovo smatram svojim kolima» - objašnjava Holden, dok Megi Tompson kaže da možda nikada više neće kupiti auto.

«Verovatno bih morala da pređem u neko mesto u kome ovakva usluga ne postoji, da bi me naterali da kupim kola.»

XS
SM
MD
LG