Linkovi

Boris Tadić: Srbija ima legitimno pravo da brani svoja prava na Kosovu


Predsednik Srbije Boris Tadić podržao je odluku da u preambuli ustava bude ugrađeno rešenje da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije, jer je to “jedan od legalnih načina da se brani integritet države”.

“Srbija ima legitimno pravo da brani svoja prava na Kosovu i nema zemlje na svetu koja bi učinila drugačije”, rekao je Tadić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Asošiejtid pres.

On je ocenio da novi ustav predstavlja korak napred za Srbiju i da će njegovo potvrđivanje načiti raskid sa erom Slobodana Miloševića. Tadić je kazao da će novi ustav Srbije utrti put prevremenim izborima i formiranju “nove prozapadne vlade”.

“Nažalost, nemamo idealnu političku situaciju u Srbiji, ali moramo da radimo na menjanju naše političke prakse”, rekao je Boris Tadić.

Koštunica: Glas za Ustav - glas za Kosovo u Srbiji

Srpski premijer Vojislav Koštunica kazao je danas da je važno da što više građana izađe na predstojeći referendum o Ustavu i da se čvrsto ispolji opredeljenost da Kosovo ostane sastavni deo Srbije.

“Država bez ustava potpuno je nezamisliva - slaba, loša, neutemeljena, pa bi to građani morali da znaju i da glasaju za ustav”.

Koštunica je podsetio i da se u preambuli novog ustava ističe se da je Kosovo u sastavu Srbje.

“Ta važna formulacija dodatno nalaže svima da izađu na referendum i da glasaju za novi ustav”, kazao je predsednik Vlade Srbije. Po njegovim rečima, ustav je i pitanje državnog i nacionalnog identiteta.

“Sve to, kada se sabere, u najkraćem je razlog da građani izađu na referendum 28. i 29. oktobra i da glasaju za”, kazao je Koštunica.

XS
SM
MD
LG