Linkovi

Vladimir Putin i Kondoliza Rajs o severnokorejskom pitanju


Ruski predsednik Vladimir Putin i američki državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarali su o pitanjima vezanim za neširenje nuklearnog oružja i posebno o pitanju Severne Koreje. Kako je posle njihovog susreta u Putinovoj rezidenciji Novo Ogarjovo izjavio pres sekretar ruskog predsednika Aleksej Gromov, Rajsova je informisala predsednika o svojoj turneji Seul-Tokio-Peking.

"Predsednik i državni sekrtar su razmenili mišljenje o problemima vezanim za Severnu Koreju, kao i o pitanjima koji se tiču neširenja nuklearnog oružja", rekao je Gromov.

Putinov pres sekretar je rekao da su ruski predsednik i šef američke diplomatije razgovarali i o predstojećim rusko-američkim kontaktima na najvišem nivou. Programom posete Kondolize Rajs predvidjeni su i susreti sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Ivanovom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo intervju koji je Lavrov dao kuvajtskoj novinskoj agenciji KUNA.

"Rešavanje finansijskih pitanja u odnosima između SAD i Severne Koreje imalo bi veliki značaj za stvaranje uslova za obnavljanje pregovora", rekao je šef ruske diplomatije, dodajući da se "taj problem pojavio nezavisno od šestostranih pregovora" i da "treba da se rešava nezavisno od njih".

Lavrov je, takodje, naglasio da rezolucija Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji "nije kažnjavanje Koreje, već mera predostrožnosti".

"Rezolucija koju je usvojio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, jasno propisuje mere koje je neophodno preduzeti. One su usmerene isključivo na nedopuštanje isporuke tehnologija koje su povezane sa nuklearnim oružjem i sa sredstvima njihove isporuke u ili iz Severne Koreje".

Šestostrani pregovori u kojima učestvuju SAD, Rusija, Kina, Japan, Severna i Južna Koreja, zamrznuti su krajem prošle godine, jer je Pjongjang odbio da razmatra svoj nuklearni program nakon što su SAD uvele jednostrane sankcije na severnokorejske bankarske račune u inostranstvu. Rajsova je pred polazak u Rusiju rekla u Kini da SAD sumnjaju u namere Severne Koreje da obnovi dijalog sa medjunarodnom zajednicom jer je "ton sa kojim istupaju severnokorejski predstavnici i dalje agresivan".

Ona je novinarima koji je prate na turneji rekla da SAD "ne žele da provociraju dalju eskalaciju krize", kao i da joj specijalni kineski predstavnik u pregovorima Tang Djijasuan nije rekao da mu se severnokorejski lider Kim Džong-il izvinjavao ili obećavao da neće izvoditi dalje nuklearne probe, kako su pisali južnokorejski i japanski mediji. Moskva je poslednja stanica turneje američkog državnog sekretara, nakon što je već boravila u Japanu, Južnoj Koreji i Kini, odakle je Pjongjangu upućena poruka da se vrati "šestostranim pregovorima" i da ne izvodi drugu nuklearnu probu.

XS
SM
MD
LG