Linkovi

Posle 46 godina firma «Tower Records»  iz Kalifornije se gasi


Ta muzička kompanija, koja ima 89 prodavnica širom Amerike, duguje poveriocima 200 miliona dolara. Zatvaranje «Tower Records-a» svakako je odraz velike promene u marketingu i prodaji muzike.

Znaci o zatvaranju popularne kompanije za prodaju muzike «Tower Records» nedavno su postavljeni u njenih 89 prodavnica. Za generaciju Amerikanaca rodjenih posle Drugog svetskog rata, koji su gotovo pet decenija kupovali ploe i CD-e u njima to svakako znači kraj jedne ere.

«Ovo je poslednja velika prodavnica ploča i jednostavno nestaje preko noći - tu će verovatno biti još jedna banka.»

Ipak, gašenje «Tower Records-a» je takodje poziv za novu generaciju umetnika koji imaju direktniji pristup prodaji svoje muzike. Verovatno niste čuli za njeno ime - Bet Hart ili ime druge zvezde na pomolu, Tie Sproket.

«Ima puno sjajnih ljudi za koje niste uopšte čuli.»

To je zbog toga što sa novim trendom skidanja muzike sa interneta i padom prodaje u tradicionalnim muzičkim prodavnicama, velike muzičke kompanije ne žele da rizikuju sa nepoznatim muzičarima. Kao posledica, mnogi mladi muzičari okreću se specijalizovanim veb sajtovima gde je novi pristup jednostavno - visokotehnološka verzija starog – Daj priliku novim bendovima da se oglase, a zatim prodaj muziku.

«Di Džej Glasa Amerike Rej Mekdonald bio je svedok velikog broja promena od svojih ranih dana u jednoj rok radio stanici u Nevadi. I mada kaže da će mu nedostajati šoping u «Tower Records-u» smatra da internet pruža mladim umetnicima nove prilike.»

«U suštini, svidja mi se to što se dešava zato što mislim da novi bendovi imaju više uticaja na sopstvenu sudbinu. U prošlosti - ako niste potpisali ugovor sa velikom muzičkom kompanijom bili ste osudjeni da životarite na marginama,» kaže Mekdonald.

Uprkos pritužbama da je internet naneo štetu prodaji CD-a, Mekdonald kaže da industrija u celini nastavlja da stvara profite.

«To me podseća na vreme pre 25 godiina kada su se muzičke kompanije žalile na presnimavanje ploča na kasete. Čak su objavile i oglas – 'presnimavanje na kasete znači ubiti muziku'. Naravno da to nije ubilo muziku, kao što nije ni Nepster. Oni će naći način da se prilagode. To je uvek slučaj,» kaže Mekdonald.

Prilagodjavaju se i muzičari. Internet je na neki način zamenio zadimljene noćne klubove gde su bendovi poput «Dark New Day» nastojali da budu otkriveni. Evo šta kaže glavni vokal Bret Hasla.

«Fanovi su kod kuće i na svojim kompjuterima proveravaju nove bendove,» kaže on.

Čak i već afirmisani bendovi pronalaze nove načine da se povežu sa svojim fanovima i steknu nove. Na internetu, na sceni ili u muzičkoj prodavnici - Mekdonald kaže da dobra muzika uvek izbije na vrh.

«Napravite dobru muziku i na neki način je objavite - ako je dobra biće prihvaćena,» kaže on.

XS
SM
MD
LG