Linkovi

Dilema u Sjedinjenim Državama povodom ilegalne imigracije


Sjedinjene Države su nacija imigranata. Većina imigranata dolazi legalno, ali neki, odnosno 11 do 12 miliona, ulaze u zemlju ilegalno, mnogi od njih iz Meksika. I dok se sprečavanje ilegalne imigracije na granici pooštrava, neki poslodavci se žale da im nedostatak imigrantske radne snage nanosi štetu.

Porodice na poljoprivrednom dobru u blizini San Diega trpe zbog pojačane pogranične bezbednosti.

Farma se oslanja na imigrantske radnike koji beru i sortiraju voće i povrće. Veća pogranična bezbednost nakon terorističkih napada 2001. godine, dovela je do toga da farma izgubi tri četvrtine svoje radne snage. Federalni funkcioneri su otkrili da su dokumenta tih radnika bila lažna. Luavana Halstrom je unuka osnivača te farme, imigranta iz Indije. Ona kaže da su mnoge farme u Kaliforniji izgubile polovinu svoje radne snage.

”Tu su neki radnici koji su ostali ovde iz straha da neće moći da se vrate na svoj posao, pa zbog toga odustaju od povratka porodicama što stvara razne vrste socijalnih problema. Međutim, većina onih koji su dolazili, više ne dolaze.“

Drugi kažu da u doba terorizma, Sjedinjene Države moraju da obezbede svoje granice i da oni koji su u zemlji ilegalno treba da budu deportovani. Na nedavnom sastanku, lokalni funkcioneri su se žalili zbog cena usluga za ilegalne imigrante. I drugi članovi zajednice su izneli svoja gledišta. Toni Stolc je jedan od osnivača kontroverzne organizacije pod imenom Minutemen, koja prati situaciju u blizini granice. On takođe ulazi u političku arenu kandidaturom za skupštinu Kalifornije. Jedan imigrant iz Kube, kaže da ilegalna imigracija nanosi štetu drugim imigrantima.

”Prvi koji su posao izgubili su nekvalifikovani radnici i legalni imigranti - prva ili druga generacija imigranata. To jednostavno nije pošteno. To utiče na celu hispansku zajednicu.“

Drugi kažu da ilegalni imigranti doprinose ekonomiji, prihvatajući poslove koje Amerikanci ne žele da rade. Na nedavnim protestima ispred jednog hotela u Los Anđelesu, zahtevani su legalizacija imigranata i bolje plate za radnike koji nemaju isprave.

Demonstracije su privukle sledbenike iz okolnih crkava, organizacija, lokalne zajednice i radničkih sindikata.

Oni koji su ušli u zemlju ilegalno suočeni su sa rizikom od deportacije. Hose Aguire iz Tihuane stanuje u prinudnom smeštaju jedne Katoličke humanitarne organizacije u blizini San Diega. On kaže da su Latinoamerikanci poput njega voljni da rade teške poslove.

”Dolazimo u ovu zemlju samo da bismo radili poslove koje Amerikanci ne žele da rade. Zato nam je potrebna ova zemlja. Volimo je i mi smo njoj potrebni.“

U Vašingtonu se vodi žustra debata o pograničnoj bezbednosti, potrebi za imigrantskim radnicima i problemu miliona koji sada žive u zemlji ilegalno. Predsednik Buš i mnogi u Kongresu žele uspostavljanje programa za gostujuće radnike i mogućnost sticanja državljanstva za radnike koji sada nemaju isprave. Drugi kažu da bi prioritet trebalo da bude bezbednost i sprovođenje postojećih imigrantskih zakona.

XS
SM
MD
LG