Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Naš cilj u Iraku je jasan i nepromenljiv - naš cilj je pobeda


Predsednik SAD Džordž Buš rekao je danas da će napraviti sve moguće promene kako bi odgovorio na spiralu nasilja u Iraku, i priznao da napori da se Bagadad stabilizuje nisu išli onako kako je planirano. Međutim, napomenuo je da neće napustiti svoj cilj da izgradi nezavisnu iračku vladu.

"Napadi su se značajno pojačali tokom prvih nedelja muslimanskog svetog meseca Ramadana. Nekoliko protklih nedelja bile su teške za naše vojnike u Iraku i za Iračane".

Buš je u svom današnjem obraćanju citirao američkog generala Vilijama Kaldvela, koji je početkom nedelje rekao da dvomesečna kampanja za suzbijanje nasilja u iračkoj prestonici nije ispunila očekivanja. Predsednik Buš je dodao i da vojska uvek preispituje način na koji vodi rat:

"Nastavićemo da budemo fleksibilni, i da napravimo sve moguće promene kako bismo pobedili u ovoj borbi. Naš cilj u Iraku je jasan i nepromenljiv: naš cilj je pobeda. Ono što menjamo je taktika koju koristimo da dođemo do cilja".

Nešto ranije, Predsednik Buš, potpredsednik Čejni i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld razmatrali su strategiju sa komandantima američkih snaga na Bliskom istoku i Iraku. Sastanku je prisustvovao i general Piter Pejs, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga. Funkcioneri administracije navode da se takvi susreti održavaju svake sedmice i da ovaj susret ne znači da predstoji promena u američkoj politici u Iraku.

U odgovoru Demokratske stranke, Dajen Ferel – jedna od kandidata za Kongres – naglasila je da je SAD potreban «novi pravac u Iraku», koji sadrži utvrđivanje jasnih ciljeva za iračku vladu i službe bezbednosti, što bi trebalo da predstavlja osnovu za naknadno povlačenje američkih snaga.

Više od 2.700 američkih vojnika je poginulo u Iraku od invazije 2003. godine. Samo u oktobru je do sada poginulo 75 vojnika, što znači da će ovaj mesec, ako se takav tempo nastavi, biti najsmrtonosniji za američku vojsku od invazije.

Džavad Bolani održao hitan sastanak sa šiitskim sveštenikom Moktadom Al-Sadrom

Irački ministar unutrašnjih poslova održao je hitan sastanak sa šiitskim sveštenikom Moktadom Al-Sadrom, dan nakon što su naoružani pripadnici milicije šiitskog vodje na kratko preuzeli kontrolu nad južnim gradom Amarom.

Irački ministar unutrašnjih poslova Džavad Bolani u subotu se sastao sa uticajnim sveštenikom i velikim protivnikom SAD, Motadom al-Sadrom. Dan ranije, stotine pobunjenika lojalnih Al-Sadru upale su u Amaru na jugu Iraka, i na kratko preuzele kontrolu nad čitavim gradskim područjem. Obraćajući se novinarima posle sastanka sa Al-Sadrom, Bolani je odlučno izjavio da je situacija u Amari – razrešena.

On je naveo da je potrebno da se preduzme još nekoliko pravnih mera, pre nego što iračke snage dovrše svoju istragu o tom dogadjaju. U toku obračuna u Samari, pripadnici Al-Sadrove armije Mahdi po svemu sudeći su se sukobili sa lokalnim snagama bezbednosti lojalnim suparničkoj šiitskoj miliciji poznatoj pod imenom Brigada Badr. Stanovnici Amare kažu da primirje koje je vlada postigla sa dve milicije po svemu sudeći do sada nije prekršeno. Medjutim sukob je već ostavio trajan utisak na gradjane Amare. Sve više se stiče utisak da su stvarnu moć u Iraku imaju verske milicije, a ne nacionalna armija.

Sunitske milicije takodje nastoje da steknu prednost nad svojim suparnicima. Ranije ove nedelje, stotine sunitskih pobunjenika u dva grada zapadno od Bagdada održale su parade u vojnom stilu, otvoreno osporavajući autoritet nacionale vlade. Takodje raste zabrinutost da bi moglo da dodje do velikog sukoba suparničkih milicija. U petak su i šiitski i sunitski verski lideri pozvali na okončanje sektaškog nasilja u Iraku. Oni su potpisali edikt u 10 tačaka kojim se zabranjuje nasilje izmedju dve islamske sekte. Zajedničkom deklaracijom okončan je dvodnevni sastanak u svetom gradu Meki, koji je održan pod pokroviteljstvom saudijske Organizacije islamske konferencije.


XS
SM
MD
LG