Linkovi

Počast južnoafričkim snagama u Prvom svetskom ratu


Uloga koju su crnački vojnici iz Južne Afrike odigrali u Prvom svetskom ratu skoro da je zaboravljena. Ali sada, gotovo 90 godina nakon što je potonuo jedan brod kojim su putovali južnoafrički vojnici - pretvorena je u dokumentarni film, koji je premijerno prikazan u Londonu.

Film «Umrimo kao braća» je priča o stradanju 607 pripadnika Nacionalnog južnoafričkog korpusa. Oni su bili medju 800 crnačkih vojnika koji su iz Južne Afrike putovali u Britaniu da bi se pridružili saveznicima u Prvom svetskom ratu. 21. februara 1917, njihov brod – «Mendi» - potonuo je u Lamanšu, nakon sudara sa savezničkim brodom. Priča o tom dogadjaju nije šire poznata. Čak i u samoj Južnoj Africi, belački lideri ignorisali su ulogu crnačkih boraca u ratu, dok u Britaniji - samo imena na spomeniku u luci Sautempton predstavljaju spomen na njihovu žrtvu.

U saradnji sa američkim TV kanalom «History», Komisija za ratne žrtve Komonvelta izdala je film kao obrazovno sredstvo na CD-ROM-u koji se distribuira srednjim školama širom Britanije.

Ser Piter Skvajer je potpredsednik Komisije, koja je formirana 1917. kako bi se sačuvala uspomena na milion i 700.000 vojnika Komonvelta koji su poginuli u Prvom i Drugom svetskom ratu.

«Prvi i drugi svetski rat su sada u velikoj meri deo nacionalnog školskog programa, tako da je ovo sjajna prilika da naši mladi naraštaji saznaju i zapamte da je u oba svetska rata stradalo i oko 20.000 Južnoafrikanaca.»

Dokumentarni film, koji je predstavljen na početku manifestacije «Mesec crnačke istorije» u Britaniji, deo je kampanje ispravljanja istorijske nepravda i priznavanja uloge koju su odigrali vojnici iz Komonvelta, u ovom slučaju iz Južne Afrike, kako kaže Lindive Mabuza, visoki komesar Južne Afrike u Londonu.

«Svi slavimo ratne heroje širom sveta – ali ovi ljudi su crnci koji su zaboravljeni u procesu obeležavanja hrabrosti drugih boraca», kaže Mabuza.

Brod «Mendi» potonuo je za samo 20 minuta. Bilo je potrebno da prodje gotovo čitav vek da bi se priznale žrtve onih koji su izgubili život na njemu.

XS
SM
MD
LG