Linkovi

NASA: Do sada najveća rupa u ozonskom omotaču


Američka svemirska agencija NASA objavila je da su njeni naučnici registovali do sada najveću rupu u ozonskom omotaču iznad južne hemisfere. Od 21. do 30. septembra prosečna površina ozonske rupe bila je najveća ikad zabeležena, od 10,6 miliona kvadratnih milja - 27,4 miliona kvadratnih kilometara - , saopšteno je iz centra za svemirske letove, koji se bavi proučavanjem fenomena globalnog zagrevanja.

Rupa zabeležena u ozonskom omotaču iznad Antarktika, po površini je veća od površine Severne Amerike. Upotrebom specijalnog instrumenta sa NASA satelita Aura merena je ukupna količina ozona, od površine Zemlje do viših slojeva atmosfere, dok su drugim instrumentima, postavljenim na balone, obavljana direktna očitavanja iznad Južnog pola.

Merenja sprovedena početkom oktobra, pokazala su drastičan pad u koncentraciji ozona, posebno na visini od 13 do 21 kilometar iznad površine Zemlje. Ozonski omotač 'praktično je nestao u ovom sloju atmosfere', izjavio je direktor istraživačke laboratorije Nacionalne atmosferske i okeanske administracije Dejvid Hofman. Oštećeni ozonski omotač ove godine ima neuobičajno veliku širinu po vertikalnoj dimenziji, tako da se čini da će ozonska rupa u 2006. biti zabeležena kao rekord, rekao je Hofman.

Pukotine u ozonskom omotaču, koji sprečava prodiranje štetnih UV zraka, šire se i skupljaju tokom vremena, a veruje se da su glavni uzrok njihovog nastanka, povećane količine hlora i broma u atomsferi, usled ljudske aktivnosti.

XS
SM
MD
LG