Linkovi

Kondoliza Rajs: Poštujte rezoluciju UN u potpunosti!


Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs pozvala je Kinu da u potpunosti primenjuje rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kojom se Severnoj Koreji uvode sankcije zbog njene nuklearne probe.

Nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Kine Li Džaosjingom u Pekingu, američka zvaničnica je navela da bi jedino potpuna primena rezolucije SB UN garantovala da "neće biti protoka ilegalnih opasnih materijala u vezi sa severnokorejskim nuklearnim programom".

Kineski ministar je uverio američku zvaničnicu da će njegova zemlja sprovesti rezoluciju SB UN. "Kao članica UN i stalna članica SB UN, Kina će, kao i uvek, nastaviti da sprovodi svoje međunarodne obaveze", izjavio je Li.

Kondoliza Rajs je tom prilikom apelovala na Severnu Koreju da se što hitnije i bezuslovno vrati pregovorima o svom nukleranom programu.

Nakon sastanka sa Kondolizom Rajs, Li Džaosjing je pozvao sve strane na smirenost. "Nadamo se da će sve zainteresovane strane ostati hladnokrvne, zauzeti oprezan i odgovoran stav i pristupiti putu dijaloga i mirnodopske rezolucije", istakao je kineski ministar.

Kina, kao saveznik Pjongjanga, do sada nije zaustavljala severnokorejske brodove, strahujući od razbuktavanja napetosti. Peking ima najveći uticaj na severnokorejski komunistički režim i zalaže se za izbegavanje primene sile a za pojačanje diplomatskih napora. Američka zvaničnica je pre nego što je doputovala u Kinu, boravila u Južnoj Koreji u okviru azijske turneje.

XS
SM
MD
LG