Linkovi

Nakon novih iranskih pretnji Izrael na oprezu


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da više nema razloga da Izrael postoji i da će uskoro nestati. Najnovije pretnje pojačavaju ionako veliku zabrinutost Izraela u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Izraelski zvaničnici kažu da iransko zveckanje oružjem predstavlja još jedno upozorenje medjunarodnoj zajednici da islamskom režimu ne se dozvoliti da se domogne nuklearne bombe. Na jednom pro-palestinskom skupu u Teheranu, iranski predsednik je izraelske lidere nazvao “grupom terorista” i zapretio svakoj zemlji koja podržava Izrael.

On je takodje rekao da će lažna vlast u Izraelu uskoro nestati. Ta izjava je slična onoj od pre godinu, kada je Ahmadinedžad rekao da bi Izrael trebalo “zbrisati sa mape sveta.” Od tada Izrael prati razvoj iranskog nuklearnog programa za rastućim oprezom. Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni rekla je da iranski lideri predstavljaju opasnost za regionalnu i globalnu stabilnost.

“Oni govore sa ponosom i otvoreno o svojoj želji da zbrišu Izrael sa svetske mape. A sada svojim akcijama nastoje da izgrade nuklearno oružje i na taj način ostvare svoj cilj, ugrožavaju region i prete svetu.”

Šta sada?

“Svet je na ključnom ispitu.”

Izrael smatra da medjunarodna zajednica deluje isuviše sporo da bi zaustavila Iran, kao i a da UN moraju da promene kurs i odmah uvedu sankcije Teheranu.

Premijer Ehud Olmert se tokom posete Rusiji ove nedelje založio se za oštriji stav prema Iranu, ali to nije uverilo predsednika Vladimira Putina da promeni stav. Rusija gradi prvi iranski nuklearni reaktor i protivi se sankcijama.

Olmert je upozorio da će Iran morati “da plati cenu” ukoliko se ne odrekne svojih nuklearnih ambicija. Time je nagovestio da bi, ukoliko medjunarodna zajednica ne preduzme odgovarajuće mere, Izrael unilataralno mogao da preventivno napadne iranska nuklearna postrojenja.

XS
SM
MD
LG