Linkovi

Olmert i Putin razgovarali o iranskom nukelarnom programu


Iranski nuklearni program jedna od glavnih tema razgovora izraelskog premijera Ehuda Olmerta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Opširnije u izvještaju Bila Gasperinija.

Posjeta premijera Ehuda Olmerta Moskvi poklapa se sa 15. godišnjicom diplomatskih odnosa Rusije i Izraela, uspostavljenih nakon raspada SSSR. Odnosi dva oponenta iz vremena "Hladnog rata" danas su uglavnom pozitivni, mada i dalje postoje nesuglasice. Ključno pitanje za Ehuda Olmerta je iranski nuklearni program, koji on doživljava kao ozbiljnu prijetnju izraelskoj bezbjednosti.

Olmert misli na Iran kada poručuje da se jevrejska država mora spremiti da adekvatno odgovori zemlji koja joj prijeti uništenjem. Dodao je da predsjednik Putin i drugi ruski zvaničnici razumiju njegovu zabrinutost u vezi sa Iranom.

Putin nije mnogo govorio o Iranu. Više se fokusirao na bliskoistočni mirovni proces i međunarodnu borbu protiv terorizma. Rusija se već duže vrijeme protivi uvođenju ekonosmkih sankcija Iranu, zbog ignorisanja međunarodnih zahtjeva u vezi sa kontroverznim nuklearnim programom. Moskva smatra da bi sankcije samo pogoršale situaciju. Osim toga Rusija je u Islamsku republiku investirala više milijardi dolara. Među tim poslovnim aranžmanima je i konstrukcija prve nuklearne elektrane u Iranu, čija je izgradnja u završnoj fazi.

Pored toga Izrael je zabrinut i zbog činjenice da je najveći dio arsenala koji je Hezbolah koristio u nedavnom sukobu u Libanu, iz Rusije stigao do te šiitske radikalne gerile, preko Irana i Sirije. Izrael je bio uznemiren i kada je predsjednik Putin ugostio lidere Hamasa nakon njihove pobjede na palsetinskim izborima u januaru. Ostale svjetske sile, uključujući EU i SAD, odlučile su da ne komuniciraju sa Hamasom sve dok ne prizna postojanje Izraela. Međutim, i Rusija je, kao članica tzv. Međunarodnog kvarteta, nedavno zatražila da Hamas učini korak kako bi se pokrenuo mirovni proces na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG