Linkovi

Buš: SAD će sprečiti svaki transfer ili izvoz nuklearne tehnologije iz Severne Koreje


Severna Koreja je saopštila da neće omogućiti teroristima da se domognu nuklearnog oružja. Medjutim, kako izveštava novinar Glasa Amerike Skot Sterns, predsednik Buš je izjavio da će SAD sprečiti svaki transfer ili izvoz nuklearne tehnologije iz Severne Koreje.

Severnokorejski general Ri Čan Bok izjavio je u intervjuu za tv mrežu ABC da je nuklearno oružje njegove zemlje namenjeno samoodbrani i da neće biti prodato radi sticanja profita. General Ri, koji komanduje severnokorejskim snagama u blizini demilitarizovane zone izmedju dve Koreje, rekao je takodje da njegova zemlja ne održava odnose sa terorističkim organizacijama i da neće dati svoje nuklearno oružje teroristima ili drugim zemljama. U odvojenom intervjuu za mrežu ABC, predsednik Buš je izjavio da smatra da je nuklearno naoružanje Severne Koreje faktor destabilizacije u regionu i da će upotrebiti sva potrebna sredstva protiv Pjongjanga ukoliko pokuša da izvrši transfer svoje nuklearne tehnologije.

«Ukoliko dobijemo obaveštajne podatke da se spremaju da izvrše transfer nuklearnog oružja mi bismo zaustavili taj transfer. Mi bismo preduzeli akciju protiv brodova ili aviona koji bi prevozili nuklearni materijal.»

U svom intervju mreži ABC, severnokorejski general Ri rekao je da njegovi sunarodnici smatraju da predsednik Buš želi da ih ponizi i da ih natera da pokleknu. Ri je dodao da Severna Koreja to ne može da prihvati i da će, ukoliko se sadašnja situacija nastavi, rat na Korejskom poluostrvu biti neizbežan. Portparol Bele kuće, Toni Snou, izjavio je, medjutim, da region nije na ivici rata. Snou je dodao da predsednik Buš nije uputio lične uvrede severnokorejskom lideru Kim Džong Ilu i da ne želi da ponižava narod Severne Koreje.

«Ne samo da ne želimo da Severnokorejci pokleknu pred nama već je ono što pokušavamo postignemo - da poboljšamo njihovu situaciju, ekonomiju, bezbednost, da doprinesemo boljim odnosima sa njihovim susedima i integraciji u globalnu zajednicu, za razliku od izolacije. To je prilično dobar aranžman.»

Snou je takodje naveo da Bela kuća ceni napore kineske delegacije u Pjongjangu. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs takodje boravi u severoistočnoj Aziji gde sa američkim saveznicima nastoji da postigne dogovor o najboljim načinima za primenu sankcija koje je Savet bezbednosti uveo Severnoj Koreji. Vlada u Pjongjangu je već saopštila da smatra da je uvodjenje sankcija ravno objavi rata. General Ri je u intervjuu mreži ABC rekao da sankcije moraju da budu ukinute da bi diplomatska nastojanja u cilju rešavanja krize mogla da dovedu do rezultata.

XS
SM
MD
LG