Linkovi

Da li je novi ustav Srbije politička pobeda premijera Koštunice?


Poslednjeg vikenda u oktobru (28. i 29. ovog meseca) gradjani Srbije glasaju o novom ustavu. I dok je u Srbiji postignut širok politički konsenzus oko ustava, novinar "Glasa Amerike" Beri Vud razgovarao je sa grupom analitičara, eksperta i opozicionih političara, koji imaju drugačije poglede na najviši zakonodavni akt u Srbiji.

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske Unije, stranke koja neće učestvovati u procesu referenduma, smatra da premijer Srbije, Vojislav Koštunica koristi Ustav i referendum da bi konsolidovao sopstvenu vlast.

"Mislim da Koštunica želi da se konsoliduje kao lider nacionalista, da ostvari bar jedno od obećanja koje je dao kada je izabran za premijera – da Srbija dobije novi Ustav, jer je doživeo strahovit neuspeh na svim drugim poljima", kaže Korać.

Bivši beogradski diplomata Vladimir Matić, sada politikolog na američkom univerzitetu Klemson, kaže da je Koštunica vešto iskoristio ustav da ojača poziciju Srbije u pregovorima o budućnosti Kosova.

"Razgovor o ustavu je pretvoren u priču o Kosovu. Nacionalni konsenzus je formiran na platformi očuvanja suvereniteta nad Kosovom, a ustav je samo instrument u pokušajima da se ostvari taj cilj ili barem za neko vreme odloži odluka o konačnom statusu Kosova", ističe Matić.

Politički analitičar Obrad Kesić Ustav naziva "velikom pobedom premijera Koštunice". On kaže da se njegovim usvajanjem šalje poruka da Srbi neće lako pristati na gubitak Kosova.

"Mislim da je to još jedan pokušaj da se skrene pažnja zapadu, pre svega Vašingtonu i Briselu, da Srbija nije spremna da prosto digne ruke i preda Kosovo bez borbe", smatra Kesić.

Politikolog Vladimir Matić ukazuje da Ustavu nedostaje legitimitet, delimično zbog žurbe u kojoj se našao pred parlamentom 30. septembra.

"Poslanici nisu imali vremena ni da pročitaju dokument pre nego što su ga jednoglasno usvojili. Nije bilo rasprave, što doprinosi tom osećaju nedostatka legitimiteta", kaže Matić.

I sam referendum o Ustavu je kontroverzan. Albanci na Kosovu neće imati priliku da glasaju, jer Beograd navodi na nema pouzdanih biračkih spiskova. Da bi bio usvojen, za Ustav mora da glasa većina registrovanih birača. Džejms Lajon, predstavnik Medjunarodne krizne grupe u Beogradu, u toj situaciji vidi potencijal za manipulacije.

"Mislim da će vlada dati sve od sebe da 'pokrade' referendum. Ona postavlja najrazličitije administrativne prepreke kako bi se sprečili posmatrači da nadgledaju glasanje. Posmatračima se naplaćuje pet evra po osobi, ako žele da prate glasanje. Ja sam radio kao posmatrač - posmatrači nikada nisu morali ništa da plaćaju", objašnjava Lajon.

Novim ustavom se Srbija proglašava zemljom srpskog naroda i svih njenih gradjana. Zvaničnim pismom proglašena je ćirilica, kojom se ne služe sve nacionalne manjine. Džejms Lajon smatra da novi dokument ima brojne mane i da će omogućiti zloupotrebu vlasti, posebno u sferi pravosudja.

"U tekstu stoji da je sudstvo nezavisno, ali kad pročitate dokument vidite da je ono u potpunosti pod kontrolom vladajuće parlamentarne koalicije. Time se otvaraju vrata parlamentarnoj diktaturi", zaključuje Lajon.

XS
SM
MD
LG