Linkovi

AI: Istražiti da li su zlostavljani uhapšeni u akciji 'Orlov let' u Malesiji


Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) pozvala je vlasti u Podgorici da sprovedu brzu i sveobuhvatnu istragu o tvrdnjama da su Albanci uhapšeni pod optužbom za terorizam, maltretirani i mučeni u pritvoru.

Petorica od 14 Albanaca uhapšenih 9. septembra u akciji “Orlov let” u Malesiji, žalila su se na "loše postupanje, a u nekim slučajevima i mučenje" u policijskom pritvoru “radi iznudjivanja priznanja”.

“Uhapšeni tvrde da su ih policajci tukli rukama, pesnicama, nogama, štapovima i, u jednom slučaju, kompjuterskim kablom", tvrdi AI, navodeći da su uhapšene tukli i pripadnici antiterorističke policije koja je učestvovala u hapšenju i policijci koji su ih pratili do suda.

Uz poziv vlastima da sprovedu sveobuhvatnu i nepristrasnu istragu o optužbama za policijsko zlostavljanje uhapšenih, AI traži od Crne Gore, kao najmladje članice UN, da ispuni obećanja o poštovanju medjunarodnih obaveza, uključujući i Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, nehumanih oblika kažnjavanja.

AI poziva vlasti Crne Gore i da što prije i nepristrasno sprovedu postupak protiv uhapšenih u Malesiji, kako bi bili ili osudjeni ili oslobodjeni optužbi.

XS
SM
MD
LG