Linkovi

Bivši kongresmen Mark Foli imenovaće sveštenika koji ga je zlostavljao

  • Sindi Sein

Advokat bivšeg kongresmena Marka Folija sa Floride izjavio je da će njegov klijent otkriti ime katoličkog sveštenika za koga tvrdi da ga je zlostavljao dok je bio tinejdžer. Foli je pre dve nedelje iznenadno podneo ostavku u Predstavničkom domu nakon što su obelodanjene seksualno eksplicitne poruke koje je slao mladim pomoćnicima u Kongresu. Sindi Sein iz Majamija izveštava o skandalu za koji mnogi misle da će naneti štetu Republikanskoj partiji na izborima kroz tri nedelje.

Bivši kongresmen Mark Foli u utorak uveče je ponovo iznenadio javnost, kada je njegov advokat preneo novinarima u Vest Palm Biču na Floridi da će Foli imenovati katoličkog sveštenika koji ga je zlostavljao u detinjstvu. Folijev advokat, Džerald Ričmen, nije precizirao kada će biti otkriven identitet sveštenika, ali je isključio mogućnost da će protiv njega biti podizana optužnica.

«Nema osnova za podizanje optužnice zbog niza pravnih prepreka, od kojih je jedna – zastarevanje slučaja. Pričamo o nečemu što se dogodilo pre 36 do 38 godina.»

Dva dana nakon što je podneo ostavku, Foli se prijavio u kliniku za lečenje od alkoholizma. Drugi član njegovog pravnog tima objavio je da je Foli homoseksualac i da ga je, dok je bio tinejdžer, zlostavljao jedan sveštenik. Foli je demantovao da je imao bilo kakvog seksualnog kontakta sa maloletnicima.

Ričmen ističe da je sveštenik koji je navodno zlostavljao Folija još živ, ali nije poznato da li i dalje živi na jugu Floride, niti da li je još u crkvenoj službi. Advokat kaže da će imenovanje sveštenika biti deo «procesa Folijevog izlečenja». Reagujući na tu vest, predstavnica nadbiskupije u Majamiju, Meri Ros Agosta, pozvala je Folija da što pre imenuje sveštenika.

«Moramo da saznamo ime što je pre moguće, iz više razloga. Prvi razlog je da pomognemo gospodinu Foliju na putu izlečenja. Drugo, ako je reč o svešteniku u aktivnoj službi, moramo da ga suočimo sa tim optužbama. Zatim moramo da saznamo da li ima još žrtava seksualnog zlostavljanja».

Agosta dodaje da objavljivanje optužbi bez imenovanja sveštenika na nepravedan način stavlja pod sumnju sve sveštenike koji su služili na jugu Floride.

U medjuvremenu, širom SAD, posledice Folijevog skandala i dalje utiču na izbornu trku za mesta u Kongresu. U Vašingtonu, odbor za etiku Predstavničkog doma ispituje Folijeve postupke kako bi utvrdio da li je neko od vladinih zvaničnika zataškao njegove navodne prestupe. U njegovom bivšem okrugu, ime Marka Folija pojaviće se na glasačkim listićima jer je prekasno da se promeni, ali će glasovi pripasti njegovom zameniku iz Republikanske partije - Džonu Negronu.

XS
SM
MD
LG