Linkovi

Ishrana ribom dobra za zdravlje srca


Možda ste čuli da riba sadrži živu i druge toksine koji mogu da budu opasni po vaše zdravlje. Medjutim u jednoj novoj studiji se navodi da je redovno konzumiranje ribe veoma dobro, posebno kada se radi o prevenciji srčanih oboljenja.

«Jedem ribu pet puta nedeljno».

«Najmanje jednom nedeljno».

« Verovatno jednom do dva puta».

Troje ljubitelja ribe kažu da su čuli o rizicima po zdravlje zbog uzimanja ribe, posebno o živi, ali da im je više stalo do dobrobiti. Nova studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja tvrdi da su u pravu.

«Dobrobiti od konzumiranja ribe su mnogo veće od potencijalnih rizika», kaže Daruš Mozafarijan sa Medicinskog fakulteta, univerziteta «Harvard».

Doktor Mozafarijan i njegove kolege proverile su stotine studija o zdravlju i ribi i ustanovili da riba sadrži živu, alii, kako i sam kaže: "ako jedete ribu, i u njoj ima nešto žive, možda imate manje dobrobiti od te ribe, ali je ukupan efekat i dalje pozitivan".

Isti efekat imaju i drugi toksini, koji u veoma velikim dozama mogu da prouzrokuju kancer. Sa druge strane mi dobijamo mnogo više tih toksina iz mesa, mleka i povrća, nego iz ribe. Neke žene treba da izbegavaju ribu sa visokim procentom žive zato što ona može da utiče na razvoj mozga.

«Za žene u reproduktivnom dobu, dojilje i decu, naša saznanja se podudaraju sa zaključcima Federalne uprave za lekove i njenim savetnicima. Ipak, one bi trebalo da izbegavaju da jedu ajkulu, sabljarku, zlatnog grgeča i kraljevsku skušu», kaže Mozafarijan.

U ostalim slučajevima te žene bi trebalo da jedu oko dva obroka ribe sedmično.

«Ustanovili smo da je umereno uzimanje ribe, oko jednog do dva obroka sedmično dovoljno da umanji rizik od smrti i srčanog udara oko 35 odsto, što je priličan efekat».

To dosta znači za Keli Lebs:

«Ja ustvari imam u porodici neka srčana oboljenja i zato sam od rane mladosti počela da jedem ribu,» kaže ona i dodaje da nema dilemu oko dobrobiti konzumiranja ribe.

XS
SM
MD
LG