Linkovi

Kondoliza Rajs: Sjedinjene Države imaju i volju i sposobnost da zaštite svoje saveznike u Aziji


Sjedinjene Države i Japan će saradjivati u brzoj implementaciji kaznenih mera prema Severnoj Koreji. To je, kako prenosi novinar Glasa Amerike Stiv Herman danas u Tokiju saopštno nakon sastanka državnog sekretara Kondolize Rajs sa japanskim kolegom po funkciji, Tarom Asom.

Nakon sastanka, američki državni sekretar Kondoliza Rajs i japanski ministar inostranih poslova, Taro Aso, novinarima su saopštili da rade na brzoj i efikasnoj implementaciji sankcija koje je Savet bezbednosti UN uveo Severnoj Koreji u subotu. Tim merama se zabranjuje trgovina kojom bi se Pjongjang mogao domoći materijala za dalji razvoj nuklearnog programa.

Japanska opozicija se protivi ideji da japanske oružane snage koje imaju isključivo funkciju odbrane, , pomažu američkim trupama u inspekciji severnokorejskih brodova, koji bi mogli da prevoze zabranjeni teret. Medjutim, Kondoliza Rajs je rekla da Sjedinjene Države ne žele da pomenutim inspekcijama isprovociraju Severnu koreju što bi dovelo do eskalacije krize. Pjongjang je juče saopštio da sankcije Ujedinjenih nacija smatra proglašenjem rata i da će ”nemilosrdno udariti” na sve koji budu ugrožavali severnokorejski suverenitet.

”Želimo da nadzor trgovine sa Svernom Korejom bude uradjen na postojan i efikasan način. Medjutim, to nije blokada, niti karantin. Želimo da razradimo detalje. Razgovaraćemo o tome ovde i na drugim mestima“,kazala je Kondoliza Rajs.

Pomenute inspekcije bi bile u skladu sa Bezbednosnom inicijativom o neširenju nuklearnog oružja iz 2003.godine, koja ima za cilj ograničenje proliferacije zabranjenih arsenala. Više od 75 zemalja, uključujući Japan, potpisale su taj sporazum, koji se uglavnom i odnosi na Severnu Koreju. Kondoliza Rajs i ministar Aso trebalo bi da zajedno otputuju u Seul gde će u četvrtak razgovarati sa južnokorejskim ministrom inostranih poslova Ban Ki-Munom.

Kondoliza Rajs bi potom zatim trebalo da otputuje u posjetu Pekingu i Moskvi.

Odgovor Kine se smatra ključnim za implementaciju jednoglasno usvojene rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o sankcionisanju Pjongjanga. Medjutim, Peking šalje nejasne signale o tome koliko će dosledno sprovoditi mere protiv svog dugogodišnjeg saveznika. Osiromašena ekonomija Severne Koreje oslanja se na Kinu kao glavnog snabdevača hrane i energije.

Ranije danas, ministar inostranih poslova Japana, Tari Aso, sugerisao je da bi Tokio trebalo da počne diskusiju o potrebi proizvodnje sopstvenog nuklearnog oružja. Medjutim, tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom, ministar Aso je rekao da tu neaktuelnu debatu pokušavaju da ožive strani mediji.

Ministar Aso naglašava da apsolutno ne postoji mogućnost da vlada u Tokiju promeni svoju dugogodišnju politiku neposedovanja nuklearnih arsenala.

Rajsova je istovremeno Japanu pružila uvjeravanja da će Vašington i ubuduće štititi svog azijskog saveznika.

"SAD imaju i volju i sposobnost da u potpunosti, a naglašavam - u potpunosti - ispuni sve svoje obaveze u zaštiti bezbjednosti Japana", kazala je Rajsova novinarima u Tokiju.

XS
SM
MD
LG