Linkovi

Danijel Server: Uloga Rusije i Kine u UN od presudne važnosti za Srbiju


Kada Savet bezbednosti UN bude odlučivao o statusu Kosova, uloga Rusije i Kine bi mogla da bude od presudne važnosti za Srbiju. Kolega Branko Mikašinović zamolio je za komentar o tome predsednika Balkanske inicijative i potpredsednika za mir i stabilnost u Američkom institutu za mir, Danijela Servera.

Server: I Rusija i Kina mogu da se ispreče na putu rešenja budućeg statusa Kosova, odnosno nezavisnosti te pokrajine. Ukoliko Savet bezbednosti donese odluku da nametne rešenje za budući status Kosova, nisam siguran kako bi se to sprovelo u delo, mada mislim da bi zbog toga bilo najbolje da dve strane, srpska i kosovski Albanci, postignu sporazumno rešenje. Medjutim, ukoliko to ne bude moguće i Savet bezbednosti odluči da ne nametne rešenje, Priština bi tada morala da donese odluku da li će da deluje jednostrano u pogledu nezavisnosti, dok će ostale zemlje širom sveta morati da odluče da li će priznati takvu akciju Prištine kao legitimnu.

Glas Amerike: Postoje nagoveštaji da bi medjunarodna zajednica mogla da prihvati odlaganje donošenja budućeg statusa Kosova zbog referenduma i izbora u Srbiji?

Server: Mislim da je jedan od razloga održavanja referenduma i izbora u Srbiji da se odluka o budućem statusu odloži, što će, kako izgleda, da bude postignuto. Teško je zamisliti da bi pod takvim okolnostima Savet bezbednosti nemetnuo rešenje, ako u Srbiji imate neizvesnu političku situaciju, u jeku izbora, itd. Beograd savršeno dobro shvata da odlaganje donošenja odluke o statusu Kosova stvara situaciju u kojoj bi kosovski Albanci mogli da naprave greške i da se okrenu ka nasilju prema Srbima, što im ne bi išlo u prilog. Beograd, na nesreću, smatra nasilje poželjnim da bi ostvario svoj cilj, a to je podela Kosova, što nije dobra solucija ni za Srbe na Kosovu ni za Albance.

Glas Amerike: Medjutim, neki analtčari smatraju da bi podela mogla da bude jedno od rešenja?

Server: To je tačno, ali mislim da to ne bi išlo u prilog kosovskim Srbima, jer takvom podelom ne bi bile obuhvaćene neke od najvažnijih srpskih svetinja i spomenika, a ne bi bilo dobro ni za kosovske Albance, jer bi to moglo da doprinese regionalnoj destabilizaciji, odnosno destabilizovanju južne Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Mislim da će Srbija, koja je oduvek želela da bude izvor stabilnosti, svojim nastojanjima na podeli Kosova, doprineti destabilizaciji regiona.

Glas Amerike: Britanski listovi ”Tajms” i “Gardijan” smatraju da bi bila opasna svaka odluke o statusu Kosova, koja ne bi uzela u obzir želje Srbije.

Server: Mislim da je to tačno i stoga smatram da bi bilo najbolje da se postigne sporazumno rešenje putem pregovora. Medjutim, želja medjunarodne zajednice da se postigne takvo rešenje, omogućiće Beogradu da odloži odluku o konačnom statusu i da ne pokaže bilo kakvu fleksibilnost na pregovorima. Ipak, treba imati na umu da će, i ako ne bude sporazumnog rešenja, neka vrsta rešenja morati da bude pronadjena.


XS
SM
MD
LG