Linkovi

Posledice koncepta “osovine zla” na medjunarodnoj sceni


Severna Koreja, koja je nedavno izvršila podzemnu nuklearnu probu, i Iran, koji je optužen da ima prikrivene ambicije da se domogne nuklearnog oružja, su dve od tri zemlje koje je predsednik Buš svojevremeno nazvao «osovinom zla».

U januaru 2002. predsednik Buš je u svom govoru pred oba dom Kongresa o stanju nacije izgovorio reči koje neki smatraju najupečatljivijim, a neki i najkontroverznijim tokom njegovog predsednikovanja.

«Severna Koreja je režim koji se naoružava raketama i oružjem za masovno uništenje, dok izgladnjuje svoj narod. Iran agresivno nastoji da se domogne tog oružja i izvozi teror dok neizabrana manjina guši nadu iranskog naroda u slobodu. Irak nastavlja da pokazuje neprijateljski stav prema Americi i podržava teror. Države poput ovih i njihovi teroristički saveznici predstavljaju osovinu zla koja se naoružava da bi ugrozila mir u svetu.»

Termin «osovina zla» protumačen je u mnogim krugovima kao poziv na promenu režima u Iraku, Iranu i Severnoj Koreji. Neki analitičari smatraju da je retorika predsednika Buša, propraćena invazijom na Irak 2003. godine i svrgavanjem Sadama Huseina, podstakla pre nego što je zaustavila nuklearne ambicije Irana i Severne Koreje. Ken Kacman je ekspert za Bliski istok u nestranačkom Istraživačkom servisu Kongresa smatra da je odjek te fraze imao nepredvidive razmere.

«Ono na šta pomišljam je stepen do kojeg je koncept osovine zla počeo da progoni SAD. Takozvana osovina zla je danas mnogo veći problem nego u vreme kada je predsednik održao svoj govor. Možda je to i zato što neke od tih država, naročito Iran i Severna Koreja, smatraju da, ako su označene kao deo osovine zla to odražava i agresivne namere SAD i da bi možda stoga trebalo da ubrzaju svoje programe.»

Nuklearni program Severne Koreje je već znatno napredovao Džejms Lili, bivši ambasador SAD u Kini i Južnoj koreji, medjutim, smatra da fraza «osovina zla» i invazija na Irak nisu izmenile ništa i da su samo pružile izgovor Severnoj Koreji.

«To je Severnokorejcima dalo izgovor - izvršili su invaziju na Irak pa će izvršiti i invaziju na nas - stoga su nam potrebne nuklearne bombe. Ne mogu da komentarišem o Iranu ali su Severnokorejci svakako to obilno koristili. 'Upotrebili ste to protiv nas, uvredili ste severnokorejski narod. Da to niste uradili možda ne bismo testirali nuklearnu bombu itd.' U suštini oni su pokušavali da proizvedu bombu poslednjih 30 godina.»

Džejms Dobins, direktor Centra za medjunarodnu bezbednost i odbrambenu politiku korporacije Rend, smatra da je Severna Koreja bila ohrabrena retorikom i akcijom SAD. On dodaje da je Iran isprva bio oprezniji, ali da je zatim zaoštrio svoj pregovarački stav.

«U slučaju Severne Koreje to ih svakako nije usporilo. To je samo potvrdilo njihov kurs ili ih je navelo da pojačaju napore. Mislim da su prvobitno bili oprezniji kada je izgledalo da bismo mogli da uspemo da uspostavimo slobodni i demokratski Irak. Ali, kada je postalo jasno da ne uspevamo u tome, to ih je ohrabrilo.»

Iran i dalje negira da želi da se domogne nuklearnog oružja i tvrdi da samo želi da koristi nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe. Medjutim, SAD i druge i neke od članica Saveta bezbednosti UN žele da uvedu sankcije Teheranu zbog njegovih navodnih ambicija da se domogne nuklearnog oružja. Medjutim, Džon Kalabreze, ekspert za bliski istok i profesor na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, kaže da sadašnja situacija u Iraku ima protivrečne efekte na Iran i Severnu Koreju.

«S jedne strane, situacija u Iraku je doprinela ubrzanju njihovih programa. S druge strane, ona je doprinela nepoverenju izmedju SAD i ta dva režima. Mislim da će za Bušovu administraciju biti vrlo teško da ubedi te vlade da je zaista odustala od opcije promene režima čak i u vreme kada izgleda da je Amerika izgubila vojnu sposobnost da ostvari takve promene.»

SAD su odbile da udju u direktne pregovore sa Severnom Korejom i Iranom o njihovim nuklearnim programima zato što, kako navode eksperti, smatraju da bi to režimima tih zemalja pružilo izvestan legitimitet.

XS
SM
MD
LG