Linkovi

Profesori zabranili korišćenje laptopa u svojim učionicama


Ako biste ovih dana provirili u učionicu nekog američkog koledža, ne biste mogli da poverujete koji broj elektronskih naprava se koristi u njima.

Ne govorimo o staromodnom filmskom projektoru i projekcionom platnu. Sada imate multimedijske sisteme, koji projektuju snimke sa Interneta ili tekstove koji se na licu mesta mogu ispravljati ili dopunjavati, kao i video snimke iz celog sveta. Današnji studenti -- koji su još u osnovnoj školi rasli uz računare i džepne magnetofone - sada snimaju čitava predavanja na uredjajima ne većim od kutije za šibice. Mnogi koriste svoje laptop kompjutere tvrdeći da na njima mogu brže i jasnije da hvataju beleške nego da ih pišu rukom. Uostalom, ko danas piše rukom?

Tu se, medjutim, završava strpljenje profesora na Univerzitetu države Pensilvanije, Univerzitetu grada Memfisa i drugim. Ti profesori zabranili su korišćenje laptopa u svojim učionicama.

Tu odluku doneli su zbog toga što su hvatali studente da igraju video poker, gledaju pornografske sajtove ili muzičke video programe, razmenjuju elektronske poruke sa prijateljima - ili rade na zadacima iz drugih predmeta, koristeći unvierzitetsku bežičnu Internet vezu. Upitani posle predavanja, o čemu je profesor pričao, ti studenti nisu imali pojma. “Više ne postoji ni vizuelna veza izmedju profesora i studenta tokom predavanja,” rekao je jedan nezadovoljni profesor hemije na Univerzitetu države Oregon. Vizuelna veza? Profesor želi vizuelni kontakt? To je lako. Samo treba da postavi na internet svoj video snimak, u krupnom planu, kako govori i pokazuje prstom na Periodni sistem elemenata, a studenti će ga skinuti na svoje laptop kompjutere.

XS
SM
MD
LG