Linkovi

SAD: Stotine novih lekova za rak na kliničkim ispitivanjima


Medjutim, istraživači kažu da je progres u razvoju novih tretmana za tu bolest usporen zbog nedostatka volontera.

Istraživači navode da su na prekretnici u razvoju novih tretmana za kancer zbog velikog broja kliničkih ispitivanja koja su u toku. Oko 400 lekova protiv raka trenutno se testira u hiljadama kliničkih ispitivanja u Sjedinjenim Državama. Medjutim, problem za istraživače je nedostatak volontera.

«Samo oko 3 odstopacijenata koji imaju rak učestvuje u kliničkim ispitivanjima».

Robert Komis je na čelu Koalicije grupa za saradnju oko kancerogenih oboljenja u Filadelfiji u Pensilvaniji. On kaže da nestašica volontera vodi ka rasprostranjenom kašnjenu u završetku studija o novim tretmanima za rak.

»Nema sumnje da uz nizak nivo učešća, klinička ispitivanja traju duže i za nove, efikasnije tretmane treba više vremena kako bi postali dostupni široj javnosti,» ističe Komis.

Istraživači naglašavaju da se neki pacijenti boje rizika povezanih sa testiranjem novih lekova protiv raka. Geri Hajds je iz Foks Čejs centra za rak iz Filadelfije.

«Za neke ljude, to je pitanje rizika. Za druge to je pitanje udobnosti. Neka ispitivanja zahtevaju da se osoba vrati na dodatna testiranja,» kaže Hajds.

Ali, najčešći razlog što pacijenti ne žele da volontiraju je taj što ih njihovi lekari ne obaveštavaju o kliničkim ispitivanjima. I pacijenti mogu samostalno da saznaju više o tome. Nacionalni institut za rak, na primer, ima listu najnovijih ispitivanja lekova na svojoj veb stranici. Istraživači ističu da što pre novi lek bude testiran, pre će biti pronadjeni i efikasniji tretmani za leukemiju, rak dojke, rak pluća i rak prostate. Robert Pluniki je iz Gradskog centra za rak u Kanzasu.

»Postoji razlika izmedju preživljavanja i ne-preživljavanja.»

Pluniki navodi da postoji pogrešno mišljenje da će pacijenti dobiti manje pažnje tokom kliničkog ispitivanja nego tokom uobičajenog tretmana. On kaže da pacijenti koji uzmu učešće u ispitivanju imaju isti, ako ne i bolji tretman od ostalih pacijenata.

XS
SM
MD
LG