Linkovi

SAD pozvale Iran da se uči na lekcijama brzog reagovanja UN


Administracija predsednika Buša pozvala je Iran da se uči na lekcijama brzog reagovanja UN na tvrdnju Severne Koreje da je izvršila nuklearnu probu.

Kada je Severna Koreja objavila prošle nedelje da je izvršila nuklearnu probu administracija predsednika Buša uspela je da izdejstvuje jednoglasnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN za samo nekoliko dana, što je neobično brz odgovor za svetsku organizaciju. Američki ambasador u UN, Džon Bolton, kže da u toj rezolucijiu leži poruka ne samo za Severnu Koreju, vać i za Iran.

«Nadam se da će lekcija koju će Iran naučiti biti da će se, ako nastavi sa programom nuklearnog naoružanja, suočiti sa istom vrstom izolacije i restrikcija koje su upravo nametnute Severnoj Koreji.»

Govoreći u programu mreže CNN, Bolton je rekao da bi Iran mogao da izbegne tu izolaciju ukoliko prihvati ponudu koju su mu pre nekoliko meseci iznele pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačka. Ta ponuda, koju je odobrila i Bušova administracija, pruža odredjene beneficije Iranu ukoliko obustavi obogaćivanje uranijuma.

«To je ponuda bez presedana koju su Iranci odbacili zato što su tako opsednuti idejom da se domognu nuklearnog oružja. Sve dok budu išli tim kursom moraćemo da odgovorimo u skladu sa tim.»

Iranske novinske agencije prenele su izjavu iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da će njegova zemlja nastaviti sa nuklearnim programom uprkos, kako je rekao, pretnjama i pritiscima četiri vodeće svetske sile. Državni sekretar Kondoliza Rajs smatra da će forum za diplomatsku akciju prema Iranu biti ponovo Savet bezbednosti svetske organizacije koji je u julu usvojio rezoluciju kojom je Teheran pozvan da obustavi obogaćivanje uranijuma.

«Mi idemo tim putem još od februara, kada je medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila da nije prihvatljivo da Iran obogaćuje i reprocesuje uranijum - preko rezolucije u julu, do rezolucije koja će, verujem, biti usvojena za nekoliko nedelja kako bi Iran počeo da plaća cenu zbog toga što nastavlja sa obogaćivanjem i reprocesovanjem uranijuma,» rekla je državni sekretar, dodavši da je rad na usvajanju paketa sankcija Iranu započeo u nekim od svetskih prestonica i da će biti nastavljen kasnije ove nedelje u Savetu bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG